Daarom slaap je de eerste nacht op vakantie altijd slecht

Je bent niet de enige die de eerste nacht op vakantie slecht slaapt.

Lees ook

Je bent niet de enige.

Vakantie leent zich perfect voor zon, zee, strand en leuke dingen doen, maar ook om lekker bij te slapen. Dat laatste zou vooral de eerste nacht goed moeten gaan, zou je zeggen. Aangezien je er net een hele reis op hebt zitten.

Toch kom je vaak bedrogen uit en lukt het zelfs na honderd schaapjes tellen nóg niet om in slaap te komen. Zo komt dat:

Eerste-nacht-effect

Verschillende slaapexperts erkennen het probleem. Ze hebben er de naam ‘het eerste nacht effect’ aan gegeven. Dit fenomeen komt zelfs zo veel voor dat slaaponderzoekers de eerste nacht zelden meenemen in de resultaten als ze iemand meerdere dagen observeren. “Onderzoekers ondervinden dat proefpersonen tijdens de eerste overnachting voor een slaapstudie een erg verstoord slaappatroon vertonen”, aldus Masako Tamaki, slaapexpert aan Brown University.

Links vs. rechts

Tamaki ging op zoek naar een verklaring voor het eerste nacht effect en kwam tot de conclusie dat het slecht slapen komt doordat we nog moeten wennen aan de vreemde kamer. De linkerhelft van de hersenen blijft hierbij alert, terwijl het andere deel wel in slaapstand gaat. Doordat je niet volledig tot rust komt, kun je niet in een diepe slaap terechtkomen.

Maak je dus geen zorgen als je de eerste nacht ligt te woelen in je tentje of in het comfortabele hotelbed. Na nacht #1 kan het alleen maar beter worden!

Dit bedrijf betaalt zijn werknemers om een tech-vrije vakantie te nemen >>

Laatste nieuws

Zie ook