Deze tampons helpen kanker op te sporen

Een bedrijf is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe tampon die SOA’s, kanker en een aantal andere medische aandoeningen opspoort. 

Lees ook

Geloof het of niet, maar Ridhi Tariyal en Stephen Gire, oprichters van de startup NextGen Jane, zijn bezig met de ontwikkeling van een nieuwe tampon die SOA’s, kanker en een aantal andere medische aandoeningen opspoort. De zogenoemde smart tampons verzamelen maandelijks medische informatie op basis van bloed en cellen, en verstrekken vrijwel evenveel informatie als bloed dat is geprikt door een arts.

Laat stadium
De speciale tampons kunnen informatie geven over de vruchtbaarheid en kunnen asymptomatische aandoeningen als baarmoederhalskanker en endometriose, een ziekte waarbij baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt, opsporen. Dit is belangrijk, omdat deze ziektes vaak in een laat stadium worden geconstateerd, terwijl een vroege diagnose essentieel is voor een goede behandeling.

Revolutionair
Op dit moment wordt endometriose te laat gediagnosticeerd door middel van een operatie die vrouwen vaak jaren uitstellen, zo meldt The New York Times. Een tampon die de ziekte op kan sporen zou daarom revolutionair zijn.

“Je kunt die ziekte op ieder moment oplopen. Deze pas een jaar later tijdens een bezoek aan de dokter ontdekken, kan grote gevolgen downstream hebben en dat wil je niet”, zo vertelt Tariyal aan het innovatieve bedrijf Fast Company. “”We moesten iets bedenken wat vrouwen zou helpen de ziekte eerder te ontdekken.””

NextGen Jane zit momenteel in een proefstadium. Tariyal en Gire hopen dat het prototype dit jaar klaar is.

Lees ook: Ik heb HIV door iets wat ik niet gedaan heb

Beeld: Katelijne Verbruggen

Laatste nieuws

Zie ook