Dit is waarom ons lichaam soms tegenwerkt met afvallen

Probeer je al járen je streefgewicht te bereiken, maar wil het maar niet lukken? Niet zo vreemd, zo blijkt uit een recent onderzoek.

You’re not alone.

Probeer je al járen je streefgewicht te bereiken, maar wil het maar niet lukken? Niet zo vreemd. Uit een onderzoek gepubliceerd in de New York Times blijkt dat bepaalde lichaamsprocessen gewichtsverlies tegenwerken. Hoe dat kan? Wij zetten de why’s and hows voor je op een rij.

1/ De stofwisseling werkt niet mee
“Ons stofwisselingssysteem werkt perfect als je je normale gewicht wilt behouden, maar is vreselijk vervelend als je een paar kilo kwijt wilt”, vertelt Michael Rosenbaum, obesitas onderzoeker en hoogleraar (kinder)geneeskunde aan de Colombia University Medical Center. De stofwisseling reageert langzaam op het gewichtsverlies, waardoor deze bij minder eten minder snel calorieën verbrandt.

2/ Het lichaam houdt van vet
Vroeger vergrootte het opslaan van extra calorieën de overlevingskansen in tijden van hongersnood. Het menselijk lichaam is daardoor verrijkt met genen die de opslag van extra calorieën in de vorm van vet bevorderen. Oftewel: een vrouw van 70 kilo die 20 kilo is afgevallen, verbrandt minder calorieën dan een vrouw die van nature 70 kilo weegt.

3/ Hormonen zorgen voor een hongerig gevoel
De twee belangrijkste hongerhormonen (leptine en ghreline) hebben een grote impact op gewichtstoename en -behoud, omdat ze de drive om te eten bepalen,” zegt Holly Lofton, assistent professor in de geneeskunde. Leptine vertelt de hersenen dat je genoeg hebt gegeten, maar als de vetcellen krimpen, produceren ze minder leptine en krijg je dus geen seintje als je vol zit. Ghreline, een hormoon afkomstig uit de maag, vertelt je lichaam dan dat het tijd is om bij te tanken. Oftewel: het kan er ook voor zorgen dat je blijft eten, waardoor je niet afvalt.

4/ Genen bepalen jouw ideale gewicht
Je lichaam wil een bepaald gewicht aanhouden. Als je afvalt of aankomt, zullen je hormonen en stofwisseling er alles aandoen om terug te gaan naar jouw ‘natuurlijke’ gewicht. En dat is voor iedereen anders. Denk aan genetische aanleg, ouder worden, hormonale veranderingen… en vrouw-zijn. Vrouwen hebben over het algemeen meer vet dan mannen, waardoor hun vetwaardes hoger zijn en ze dus minder snel gewicht verliezen.

MAAR geen nood. Gewichtsverlies is op termijn zeker geen verloren zaak.

Een aantal dingen die je kunt doen om je streefgewicht te bereiken:

1/ Eet eiwitten bij iedere maaltijd of tussendoortje
Eiwitten geven je een vol gevoel en ze fungeren als bewuste bouwstenen voor je spieren, die je weer helpen calorieën te verbranden. Want dat is misschien wel het belangrijkst tijdens het afslanken: zorgen dat je zo min mogelijk spiermassa verliest.

2/ Doe cardio in plaats van krachttraining
Doe cardio totdat je ongeveer de helft van de kilo’s die je wilt verliezen kwijt bent. Cardio helpt je vet te verbranden, waardoor je later in het afvalproces sneller gewicht verliest. Krachttraining is zeer geschikt voor de opbouw van spieren, maar kan om die reden in het begin van het afvalproces juist averechts werken.

3/ Vermijd ‘dieetproducten’
Dieetproducten bevatten vaak (nep)suikers die je hersenen een seintje kunnen geven dat je meer moet eten. Daarnaast verbrandt voorverpakt voedsel sneller, waardoor je je niet snel vol voelt en meer eet.

Dit zou hét geheim zijn om gewicht te verliezen >>

Laatste nieuws