Manon bedacht de gezonde pizza en sloot megadeal met Albert Heijn

Een gezonde pizza die je zonder schuldgevoel elke dag kunt eten? Manon van Essen bedacht Magioni, dat nu in de schappen van de Albert Heijn ligt.

Lees ook

Briljante uitvinding.

Manon van Essen (28) is de bedenker van ‘Magioni‘: gezonde pizzabodems in de smaken bloemkool en biet. Als groot pizzafan vond ze dat het gezonder moest, zodat je zonder schuldgvoel elke dag pizza zou kunnen eten. Een gouden idee, want haar pizza’s liggen nu in de schappen (versvak) van Albert Heijn. We spraken deze Nederlandse entrepreneur.

gezonde pizza bloemkoolpizza

Vertel, hoe is Magioni ontstaan?
“Vanuit eigen behoefte eigenlijk. Ik houd van gezonde voeding, maar ook van lekker eten. Ik vond gezonde voeding waanzinnig interessant, maar ook ontoegankelijk. Het is duur en het zijn vaak ingewikkelde producten die niet iedereen kent, en je moet ervoor naar de speciaalzaak. Toen dacht ik aan pizza. Hoe fijn zou het zijn als er een gezonde pizza zou bestaan?”

Hoe ging je van apps ontwikkelen naar pizza’s bakken?
“Toen ik in de tech-wereld zat, zorgde ik niet goed voor mezelf. Ik maakte lange dagen, kwam laat thuis en at ongezond. Bij thuiskomst plofte ik op de bank en kon ik niks meer uitbrengen. Ik kreeg een hekel aan koken, want wie had daar nou tijd voor? Ik wilde best gezond eten, maar gezond betekende vaak ook lang in de keuken staan. Ik ging op zoek naar gezonde recepten waarvoor je geen uren in de keuken hoefde te vertoeven.”

En toen?
“Toen ik na de verkoop van mijn vorige bedrijf thuis zat, ging ik direct aan de slag met mijn idee. Ik bedacht drie concepten. Maar waar ik vooral over struikelde, was hoe ik mijn product in de supermarkt zou krijgen, want dat is uiteraard het hoogst haalbare.
Ik ging aan de slag bij een pizzabakker om de kneepjes van het vak te leren. Ondertussen vroeg ik ontzettend veel mensen op de koffie om te praten over het concept en gebruik te maken van hun expertise.”

Op welk moment dacht je: dit kan wat worden?
“Toen ik op social media het aantal posts over bloemkoolpizza ging tellen. Online staan enorm veel bloemkoolpizzarecepten. Er zat een groeicurve in, met een duidelijke stijging in het aantal posts over bloemkoolpizza. De vraag was dus groot. Op dat moment constateerde ik dat mijn bedrijf wel eens levensvatbaar zou kunnen zijn.”

Hoezo is deze pizza gezond?
“In de pizzabodem is 80 gram groenten verwerkt, in de vorm van een speciale pulp die is ontwikkeld door de Universiteit van Wageningen. Ze hebben gezocht naar een manier om zoveel mogelijk vezels te behouden en zoveel mogelijk groenten toe te voegen. De pizza bevat 30% koolhydraten en minder suikers dan een gewone pizza.”

gezonde pizza

Hoe kwam de deal met Albert Heijn tot stand?
“Ik had altijd al het idee om naar een grote supermarktketen te stappen. Toen ik enorm veel pizza’s aan het bakken was en het ritme te pakken had, vond ik het tijd om de sprong te wagen. Ik onderzocht wat er nodig was om te produceren voor Albert Heijn en nam een producent in de arm. Voor zo’n grote afnemer kon ik natuurlijk niet meer zelf alle pizza’s bakken. Toen mijn businessmodel klaar was ben ik met AH gaan praten. Ik deed mijn verhaal en moest toen even wachten omdat ze in vergadering gingen. Doodeng, maar ze bleken enthousiast.”

“Ik heb een investeerder gezocht en we konden beginnen met produceren. Natuurlijk komt er ontzettend veel op je af als je op grote schaal gaat produceren. Je krijgt bijvoorbeeld met allerlei regelgeving te maken. Ik ontdekte dat je gewoon mensen om hulp moet vragen. Mensen zijn ontzettend behulpzaam, als je het maar vraagt. Ik heb zelfs sommige vragen aan Albert Heijn gesteld; zij hebben natuurlijk heel veel kennis in huis en ik ben maar een starter.”

Wat is je advies voor toekomstige ondernemers?
“Durf te dromen, blijf je eigen koers varen en heb vertrouwen in je product. Er zijn altijd beren op de weg, maar misschien is mijn geluk dat ik vrij naïef en optimistisch ben ingesteld. Ik blijf altijd positief en zie tegenslagen niet als tegenslagen. Ik pak snel de draad weer op.”

Wat zou je zeggen tegen mensen die bezig zijn met een start-up?
“Neem jezelf en je bedrijf serieus. Focus, stel prioriteiten en geef alles. Ondernemen is een fulltime baan. Het kan geen hobby zijn. Je zult alles moeten geven en investeren. 99% is niet genoeg. Het is topsport.”

De favo pizza van Manon:
Bloemkoolpizza met thaise groene curry, knoflookgarnalen, tropische fruitmix & wasabi-sla.

gezonde-pizza-bloemkoolpizza-curry

DIT moet je volgens jonge ondernemers altijd doen >>

Laatste nieuws

Zie ook