Zo profiteer je van die lage hypotheekrente (zelfs als je al een huis hebt)

Onze financieel adviseur Sabine Barthel geeft tips. Het is al een tijdje vaak in het nieuws: de rente is erg laag. Koop een huis Niet alleen de

Lees ook

Onze financieel adviseur Sabine Barthel geeft tips.

Het is al een tijdje vaak in het nieuws: de rente is erg laag. Vervelend, want je krijgt nog maar een klein beetje rente over je spaargeld. Maar met deze tips word je er toch blij van.

Koop een huis
Niet alleen de rente die je krijgt als je je geld op een spaarrekening zet is laag. Hetzelfde geldt voor de rente die je betaalt over de hypotheek als je een huis koopt. Een huis kopen met behulp van een hypotheek is daarom relatief goedkoop. Dat is ook de reden dat de huizenmarkt in de Randstad weer aardig aantrekt. Je bank of hypotheekadviseur kan je meer vertellen en voorrekenen wat er in jouw situatie mogelijk is.

Check of je je variabele rente vast kunt zetten
Als je al een huis hebt gekocht met een variabele hypotheek, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat de rente die je elke maand betaalt lager is geworden. Bespreek in dat geval met de bank of je de rente alsnog vast kunt zetten. Je betaalt dan wel een iets hogere rente, maar bent gedurende langere tijd verzekerd van een vaste rente. Jouw hypotheekadviseur kan beoordelen wat in jouw situatie het beste is om te doen.

Vraag bij vaste rente advies over rentemiddeling
Veel mensen merken nu nog niets van de lage rente omdat ze de rente voor een aantal jaren hebben vastgezet. Vaak een slimme zet, omdat je dan gedurende lange tijd weet waar je aan toe bent. Maar als je nu in zo’n rentevaste periode zit, blijf je de afgesproken hogere rente betalen. Dat is jammer. Je kunt je hypotheek aflossen en opnieuw afsluiten tegen een lagere rente. Als je dat doet terwijl je rentevaste periode nog loopt, moet je een boete betalen aan de bank. Dit bedrag moet je ineens ophoesten. Hierdoor is aflossing vaak niet meer interessant. Een oplossing is rentemiddeling: je krijgt een lagere rente en betaalt een boete, maar die boete wordt uitgesmeerd over de looptijd van de lening. Je hoeft ’m dus  niet ineens te betalen. Er zijn nog maar weinig banken en hypotheekverstrekkers die dit doen, maar het worden er steeds meer. Vraag bij je eigen bank of hypotheekverstrekker na wat er mogelijk is.

Ga verhuizen
Dit is een ingrijpende tip. Verhuizen vanwege de lage rente alleen is natuurlijk niet aan te raden. Maar, als je toch toe bent aan een andere woning of naar een andere woonplaats wilt, is dit een handig moment.

Blijf sparen
Als je naar aanleiding van bovenstaande tips bespaart op je woonlasten, ga dan niet shoppen van het geld. Je bent gewend aan de hogere lasten, dus zet het geld dat je overhoudt op een spaarrekening. Dan bouw je een buffertje op, dat je in slechte tijden of bij onderhoud van je woning kunt gebruiken. Misschien minder leuk dan uitgeven, maar op de lange termijn zeker verstandiger.

5 simpele tips om 1000 euro te besparen >>

Laatste nieuws

Zie ook