Kinderen van oudere moeders zijn sterker, slimmer en langer

De risico’s van het krijgen van kinderen op latere leeftijd zijn algemeen bekend. Maar uit recent onderzoek blijkt dat er ook heel veel voordelen zijn

Lees ook

Getting better with age.

De risico’s van het krijgen van kinderen op latere leeftijd zijn algemeen bekend: baby’s hebben een grotere kans op het Syndroom van Down en kinderen ontwikkelen op latere leeftijd eerder een vorm van autisme of alzheimer. Daarbij is het op oudere leeftijd een stuk moeilijker om zwanger te raken. Wil je toch liever eerst carrière maken voordat je aan kinderen begint? Recent onderzoek toont aan dat er ook voordelen zijn.

Mikko Myrskylä, executive director van het Max Planck Instituut voor Demografisch Onderzoek, en Kieron Barclay, onderzoeker aan de London School of Economics, onderzochten de gegevens van meer dan 1,5 miljoen Zweden. Wat blijkt? Kinderen van oudere moeders hebben overeenkomstige eigenschappen die niet aanwezig zijn bij kinderen van jongere moeders. En ja, deze trends zijn vergelijkbaar met andere Westerse landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. En dus ook Nederland.

Zo zouden kinderen van oudere moeders langer zijn, een betere conditie hebben, minder snel stoppen met school en eerder naar de universiteit gaan. Hoe dat kan? Wij leggen het uit.

Een vrouw die geboren is in 1960 krijgt twee kinderen; één als ze 20 is en één als ze 40 is. In de tussenliggende 20 jaar zijn er een heleboel dingen gebeurd. Denk aan: verbetering van de zorg en het scholingssysteem. Het kind dat in 2000 geboren is, heeft daardoor een grotere kans op een universitaire titel dan zijn of haar broer of zus die in 1980 ter wereld kwam.

Maar let op. Alhoewel de onderzoekers niet aanraden om tot je 40ste te wachten met kinderen, wegen de voordelen op tegen de risicofactoren. “We need to develop a different perspective on advanced maternal age”, zegt Myrskylä. “Expectant parents are typically well aware of the risks associated with late pregnancy, but they are less aware of the positive effects.”

Wat vind jij?

Dít is dus de beste maand om zwanger te worden >>

Laatste nieuws

Zie ook