‘Echte vrouwen’ bestaan niet

Dik, dun, klein, lang: we zijn allemaal echte vrouwen. Ken je onze curvy columnist nog niet? Hieronder haar column van deze maand. ‘De echte vrouw

Dik, dun, klein, lang: we zijn allemaal echte vrouwen.

Ken je onze curvy columnist nog niet? Dit is Mayra Louise >>
Hieronder haar column van deze maand.

‘De echte vrouw’ heeft de afgelopen jaren haar opmars gemaakt. Ze is overal: in kreten op magazinecovers, als bodylotion smerende dame in commercials en in je socialmediafeed. Een tijdje trok ik me op aan het idee van ‘de echte vrouw’. Waarom? Omdat ik me gezien voelde. Na jaren van eenzijdigheid kwam er langzaamaan liefde voor diversiteit op. En dat vierde ik door vrolijk mee te doen aan het promoten van ‘die o zo echte vrouw’.

Nu zijn we een paar jaar verder en komt die ‘echte vrouw’ me mijn neus uit. Vooral omdat het idee van het bestaan ervan lijkt aan te geven dat sommige vrouwen niet echt zijn. Of in elk geval, niet goed genoeg. En dat is natuurlijk grootse onzin. Yasmine Schillebeeckx lanceerde onlangs haar boek Echte vrouwen bestaan niet, waarin ze schrijft over cat calling, body shaming, de hokjes waar vrouwen in worden gepropt en hoe wij vrouwen andere vrouwen vaak (onbewust) afzeiken. Ik las het boek afgelopen weekend en ik kan je vertellen: yup, I’m guilty too.

Ik heb nog een verjaardagskaartje liggen van een vriendin, met de tekst ‘Skinny girls suck’

Ik heb ergens nog een verjaardagskaartje liggen dat ik van een vriendin kreeg, met daarop de tekst ‘Skinny girls suck’. Keihard om gelachen toen. Want met onze bolle billen hadden wij het mooi beter bekeken dan slanke modellen die misschien wel op sla moesten leven om in samples te passen. En wij konden lekker wel taart eten. Leuk grapje, toch? Mja, misschien toch niet. Want andere vrouwen afzeiken om iets wat je zelf niet bent, is gewoon niet tof.

Eerlijk is eerlijk, stoppen met oordelen over een ander is een opgave. Loop maar eens een paar honderd meter op straat zonder iets te vinden van voorbijgangers. Wenkbrauwen. Hotpants. Diepe decolletés. Eetgewoonten. Relaties. Kapsels. Mijn mening draait overuren. Ik probeer mezelf bewust te maken van mijn veroordelende gedrag want kindness is cool. Op mijn Instagram zul je daarom geen quotes zien als ‘Real women have curves’ of ‘Bones are for the dogs, meat is for men’. Nope. Liever deel ik, als het moet tot in den treure, dat je blij mag zijn met jezelf.

Ik moet best veel van mezelf: gezond leven, goede stukken schrijven, een leuke vriendin, dochter en zus zijn, ook nog sporten als het even kan en o ja, een fijne man vinden… En ik denk dat ik niet de enige vrouw ben die van zichzelf van alles ‘moet’. Dus laten we elkaar nu alsjeblieft niet ook nog met de grond gelijkmaken omdat de ander niet voldoet aan onze definitie van wat een vrouw hoort te zijn. Veren in elkaars dunne of dikke booty steken is een stuk leuker. Zanik niet over iemands te strakke jurk, maar prijs haar liever om haar zelfvertrouwen.

Wat ik heb gemerkt, is dat het een stuk makkelijker is om aardig te zijn voor andere vrouwen als je jezelf waardeert. Dus vergeet vandaag niet naar jezelf te lachen in de spiegel. Want die echte vrouwen, dat zijn jij en ik.

‘Waarom ik NOOIT meer dieet’

Laatste nieuws