5 dingen die ervoor zorgen dat jij áltijd moe bent

Hoe komt het toch dat je de laatste tijd áltijd moe bent? Wij leggen uit waar het aan zou kúnnen liggen. En hoe je het zou kunnen voorkomen.

*Snooze*

Het is vrijdagavond, tijd voor een wijntje in de local hotspot, opgetut en wel, gezellig met vriendinnen. You wish! In het echte leven hang je onderuit op de bank in je onesie, chips in de hand en The voice of Holland staat aan. Hoe komt het toch dat je de laatste tijd áltijd moe bent? Wij leggen uit waar het aan zou kúnnen liggen. En wat je eraan zou kunnen doen.

1 Te weinig drinken
Dat we genoeg water moeten drinken op een dag is niets nieuws, maar de gevolgen van te weinig water drinken zijn niet altijd bekend. Zo kan zelfs het kleinste beetje uitdroging ervoor zorgen dat je mentaal trager wordt en je concentratievermogen mogelijk minder wordt. Dus de volgende keer als je je even niet zo goed voelt (denk: licht in je hoofd, duizeligheid), denk dan niet gelijk dat je gewoon heel erg trek hebt. Probeer eens een glas water. Of twee.
Dan zorg je er gelijk voor dat je je metabolisme op gang helpt >>

2 Mobieltjes
Slecht nieuws voor de social media-addicts onder ons. Vóór het slapengaan je mobiel checken zorgt ervoor dat je hersens aan het werk worden gezet, waardoor het lastiger is om goed in slaap te vallen. Plus: het kunstmatige licht van al je elektronische gadgets remt de afgifte van het slaaphormoon melatonine. Oftewel: weg die gadgets voor het slapengaan!
Zó donker moet je slaapkamer echt zijn voor een goede nachtrust >>

3 Medicijnen
Er zijn nogal wat geneesmiddelen die gepaard gaan met energie-ontmoedigende neveneffecten. Gebruik je een nieuw medicijn en voel je je veel slaperiger dan normaal, vraag dan bij je dokter om een alternatief. Is dat er niet? Onderzoek dan of het mogelijk is om het medicijn nét voor het slapengaan in te nemen. Op dat moment kun je die slaperigheid namelijk héél goed gebruiken.

4 Te veel sporten
Het lijkt ook nooit goed te zijn. Sport je te weinig dan zijn er kritiekpuntjes, maar ook te veel sporten is niet goed voor je. Het zit ‘m eigenlijk al in het woordje ‘te’. Terwijl een work-out de aanmaak van het stresshormoon cortisol normaal vermindert, kunnen langdurige zweetsessies juist zorgen voor een omgekeerd effect. Let dus goed op wat je doet tijdens het sporten, want voor je het weet stimuleer je de verkeerde hormonen. Een intervaltraining gecombineerd met krachttraining zou goed moeten zijn om in ieder geval je cortisolniveau in toom te houden.
Met déze intervaltraining is 12 minuten in de sportschool meer dan genoeg >>

5 Laag ijzergehalte
Het mineraal ijzer zorgt ervoor dat er zuurstof door je lichaam wordt vervoert en dat de afvalstoffen uit je cellen worden gehaald. Als je per dag niet ongeveer 18 milligram ijzer binnenkrijgt, kan het zo zijn dat je lichaam problemen heeft met fatsoenlijk functioneren waardoor je je moe voelt. Heb jij het gevoel dat je altijd moe bent, maar geen idee hebt hoe het kan? Vraag je dokter om een simpele bloedtest om te kijken of het aan je ijzergehalte ligt.

Zó word je dus slapend succesvol >>

Laatste nieuws