Waarom je beter niet kunt uitslapen in het weekend

Slecht nieuws voor de uitslapers onder ons. Je zet namelijk je gezondheid op het spel, wij leggen uit waarom.

Lees ook

O jee!

Doordeweeks gaat je wekker altijd veel te vroeg, en dus denk je in het weekend lekker uit te kunnen slapen, toch? Think again. Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh zeggen namelijk dat je in het weekend even vroeg op moet staan als de rest van de week.

Een studie die gepubliceerd werd in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism legt uit dat een verandering in je slaappatroon het risico op hartziektes, diabetes en andere gevaren kan verhogen. Het is de eerste studie die een link legt tussen een zogenaamde ‘social jetleg’ – het verschil tussen iemands natuurlijke slaappatroon en het slaappatroon dat ontstaat door verantwoordelijkheden zoals werk – en negatieve gezondheidseffecten.

Van de 447 proefpersonen ging 85% later slapen en stonden ze ook later weer op wanneer ze een dag vrij waren. De mensen met de grootste verschillen in hun slaappatroon hadden de slechtste cholesterolwaarden en een hoger BMI.

“Our findings suggest that a misalignment of sleep timing is associated with metabolic risk factors that predispose to diabetes and (……) cardiovascular disease.”

Maar niet getreurd, want ook al kun je dus niet meer eindeloos snoozen, een middagdutje is juist weer héél goed voor je gezondheid! >

Laatste nieuws

Zie ook