Ook witte wijn is dus hartstikke gezond

HA, na al die jaren is dus ein-de-lijk bewezen dat niet alleen rode wijn, maar ook witte wijn hartstikke gezond kan zijn! Cheers!

Lees ook

Wisten wij allang.

Na de talloze (soms wat overdreven) verhalen over hoe goed rode wijn wel niet voor je is, is het ein-de-lijk zover: volgens een studie in Annals of Internal Medicine kan ook witte wijn goed voor je zijn. Onderzoekers onderzochten 224 willekeurig gekozen mensen met diabetes type 2 die twee jaar lang rode wijn, witte wijn of water dronken tijdens het avondeten. Elk van hen moest zich tijdens het experiment aan een strikt mediterraan dieet houden. De onderzoekers hielden verschillende kenmerken van de gezondheid bij en keken hoe snel de alcohol werd omgezet in het lichaam.

Het team kwam erachter dat, zoals je misschien al verwachtte, rodewijndrinkers de meeste verbeteringen zagen. Zo verbeterden hun cholesterollevel en de lipiden en glucose in het lichaam. Máár, onverwachter was dat de mensen die witte wijn dronken óók verbeteringen zagen op het gebied van hart en metabolisme, alleen niet zo overduidelijk als bij rode wijn. In beide groepen zagen mensen die de alcohol van nature langzamer verwerkten grotere verbeteringen.

Natuurlijk is het wel enorm belangrijk om te onthouden dat de deelnemers de wijntjes niet met liters achterover sloegen (ja, wij vinden het ook jammer). Zo raadt de National Institutes of Health vrouwen aan niet meer dan één drankje per dag te nemen (maar wij vinden dat anderhalf, of naja, twee af en toe ook best mag).

Dus rode wijn mag vanwege alle gezondheidsclaims dan een hype zijn, er zijn ook genoeg studies die beweren dat de gezondheidsvoordelen van rode wijn niet zoveel verschillen van die van andere soorten alcohol. Het is dus niet zo dat elk drankje een ander effect heeft op onze gezondheid. Een echte winnaar (op lange termijn) is er helaas nog niet.

Wat leren we hiervan? Witte wijn is écht geen guilty pleasure. Wij wachten rustig af tot de wetenschap ook rosé als gezond verklaart. Cheers!

Er was al bewezen dat rode wijn zelfs vet verbrandt! >

Laatste nieuws

Zie ook