Zó word je dus slapend succesvol

Al slapende succesvol worden klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het kan dus écht! Wij leggen het uit.

Lees ook

When you snooze you lose? Niet dus!

Hoewel sommigen slaaptekort zien als een bewijs van non-stop keihard werken (wat misschien heus wel zo is), wil dit niet zeggen dat deze harde werkers ook daadwerkelijk productiever zijn. Volgens wetenschappelijk onderzoek zorgt slaap juist voor meer succes. Rust speelt op fysiek én mentaal gebied een belangrijke rol in hoe jij denkt, wat je voelt en hoe jij je gedraagt. De meerderheid van de mensen kan bijvoorbeeld niet goed functioneren met weinig slaap over een langere periode. Volgens onderzoek van National Sleep Foundation moet het merendeel van de volwassenen minimaal zeven uur slaap hebben om zich uitgerust te voelen en geen bijwerkingen te krijgen van slaaptekort.

Voel je dus absoluut niet schuldig als je genoeg tijd neemt om te slapen. Bedenk juist hoe genoeg slaap je stevig in het carrièrezadel helpt. Kijk maar naar onderstaande punten.

1 Slaap zorgt ervoor dat je beter kunt leren
Belangrijk bij het succesvol worden is het constant groeien en het leren van nieuwe dingen. Volgens de Harvard Healthy Sleep website zorgt een gebrek aan slaap voor een lagere alertheid en motivatie, waardoor het moeilijker is om nieuwe informatie op te nemen. Daarnaast versterkt slaap je geheugen, dat je uiteraard nodig hebt in je verdere succesvolle carrière. Slapen dus!

2 Slaap vergroot je creativiteit
Voor veel mensen is creativiteit een belangrijk deel voor hun succes. En hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn, zorgt een slaaptekort er in het algemeen voor dat je hersens niet snel tot goede oplossingen komen. Volgens een Harvard-studie vergroot voldoende slaap de kans op het maken van connecties tussen verschillende ideeën met 33 procent.

3 Slaap vermindert de kans op fouten
Als je last hebt van een slaaptekort, zullen je reactievermogen, besluitvormingsvermogen en geheugen achteruit gaan. Al deze factoren bij elkaar leiden tot een grote kans op veel fouten. Oei, en dat zijn natuurlijk net de fouten die we ab-so-luut niet kunnen maken als we een succesvolle carrière voor ogen hebben.

4 Slaap vermindert het risico op ongevallen
Volgens de National Highway Traffic Safety Administration zijn er 100.000 ongelukken en 40.000 verwondingen per jaar te wijten aan slaperig rijden. Na ongeveer 16 uur wakker zijn zullen je capaciteiten worden aangetast en na 24 uur zit je op ongeveer het niveau van een dronken bestuurder. En als je die 24 uur wakker bent, heb je ook twee keer zoveel kans om bij een ongeluk betrokken te raken. Je kunt zelf wel bedenken hoe productief je dan bent…

5 Slaap zorgt voor een beter immuunsysteem
Een ander deel waar slaap invloed op heeft is het immuunsysteem van je lichaam. Je immuunsysteem schijnt niet optimaal te functioneren als je lijdt aan een slaaptekort. Hierdoor ben je makkelijker vatbaar voor ziektes, waardoor je niet kunt werken en je tijdelijk dus véél minder productief kunt zijn en een achterstand oploopt, wat z’n weerslag heeft op je succes.

6 Slaap geeft een boost aan je productiviteit en effectiviteit
Ben je goed uitgerust? Dan is je aandachtsspanne optimaal, zijn je humeur en motivatie beter, kun je beter leren en onthouden en ben je creatiever. De kans dat je fouten maakt, bij een ongeluk betrokken raakt of ziek wordt is ook aanzienlijk kleiner, dus in feite zijn er alleen maar voordelen! Al met al zorgt een goede nachtrust dus voor een hogere productiviteit en efficiëntie, zodat je de beste versie van jezelf kunt presenteren.

Natuurlijk moet je dit niet als excuus gebruiken om vanaf nu hele dagen in bed te liggen, want we begrijpen allemaal dat je dan helemaal niet productief bent…

En zó donker moet je kamer dan zijn om te genieten van een goede nachtrust >

Laatste nieuws

Zie ook