Zo ga je als vrienden uit elkaar

Gwyneth Paltrow deed het, in goede harmonie uit elkaar gaan. 'Bewust ontkoppelen' staat voor een vriendelijker, meer genereuze benadering van echtsche

Lees ook

Ofwel Conscious Uncoupling

Actrice Gwyneth Paltrow deed het naar eigen zeggen, in goede harmonie uit elkaar gaan.. Niet eenvoudig, maar het kan. ‘Bewust ontkoppelen’ staat voor een vriendelijker, meer genereuze benadering van echtscheiding: in plaats van boos op elkaar zijn, moeten stellen zijn focuessen op het leren van hun negativisme.

Conscious Uncoupling werd in 2010 bedacht door de Amerikaanse psychotherapeut en auteur Katherine Woodward Thomas. Haar methode gaat ervan uit dat er drie power bases zijn: de relatie met jezelf, met anderen en met het leven. Je moet ze alle drie begrijpen om tot the deeper truth te komen. De relatie met jezelf is volgens Thomas vaak het moeilijkst, maar cruciaal voor goed uit elkaar gaan. Essentieel onderdeel daarna is toekomstplannen maken in plaats van blijven hangen in emoties zoals angst, boosheid en wraak. De gedachte van Rebecca Leeuwenberg, mediator en mede-eigenaar van scheidingsbemiddelingsbureau Goed Uit Elkaar sluit hierbij aan: «Wij vinden de emotionele kant erg belangrijk. Vaak willen mensen het zo snel mogelijk regelen: goedkoop scheiden voor pakweg zeshonderd euro en dan rap uit elkaar. Van communicatie is geen sprake en de relatie wordt alleen administratief afgehandeld, maar als je goed uit elkaar wilt, zijn er vier aspecten waar je wat aan moet doen: emotioneel, praktisch, financieel en juridisch. Mensen denken dat scheiden gaat om financiële en juridische zorgen, maar als de emotie niet in kaart is gebracht, kun je in een vechtstand blijven zitten.»

Scheiden volgens de boekjes
‘Marriage is about love. Divorce is about money’ staat er op de eerste pagina van het boek Exit. Alles wat je moet weten over scheiden van Annemarie van Gaal. In Nederland eindigt een op de drie huwelijken in een scheiding, maar niemand weet hoe scheiden moet, schrijft ze. Haar boek behandelt alle vragen waar je tegenaan loopt en geeft ook een berg tips die kunnen bijdragen aan goed uit elkaar gaan. De leukste inzichten:

  • Richt je blik op de toekomst: we hebben vaak de neiging om te blijven hangen in het verleden en eindeloos te praten over wat er fout is gegaan. Zo kom je nooit aan je nieuwe leven toe en blijf je herkauwen. Buig de gesprekken over het verleden om naar leuke onderwerpen. En verkoop je trouwring (de goudprijs staat hoog) en koop er nieuwe kleren van!
  • It takes two to tango: trouwen doe je samen, scheiden ook. Ga niet iedereen in je omgeving overtuigen dat de scheiding de fout van de ander is, maar kijk kritisch naar je eigen rol in de relatie en leer van je fouten
  • Doe de zelfvertrouwenbooster: de ‘3 x 30 minuten’-routine. Na een scheiding heeft je zelfvertrouwen misschien een deuk opgelopen. Aanpakken die handel in drie keer dertig minuten. 1) Besteed dertig minuten per dag aan je lichaamsverzorging. 2) Ontdek je verborgen talenten: investeer dertig minuten per dag aan iets wat je altijd al hebt willen doen, bijvoorbeeld leren pianospelen. 3) Besteed een halfuur per dag aan lichaamsbeweging.

5 tips om je relatie een opzwieper te geven >
4 redenen waarom monogamie gelukkig maakt >

Laatste nieuws

Zie ook