5 x lichaamstaal waarmee je je werkgever omver blaast

Een goede uitstraling kan dé tool zijn om die belangrijke klus binnen te slepen. Daarom 5 x lichaamstaal waarmee je je werkgever omver blaast.

5 x lichaamstaal waarmee je je werkgever omver blaast

Let op: doseer!

Een goede uitstraling kan dé tool zijn om die belangrijke klus binnen te slepen. En omdat communicatie maar voor 7% wordt bepaald door wat je zegt en voor wel 55% door je lichaamstaal, dachten wij: 1 plus 1 is 2. 5 simpele trucs om te noteren en te imiteren.

1 Maak oogcontactIemand aankijken terwijl hij/zij praat is simpelweg een kwestie van beleefdheid. Maar probeer dit ook vol te houden als diegene is uitgepraat. Zo laat je zien dat je verwacht dat hij of zij meer te vertellen heeft – dat is een teken van interesse. Zitten er meerdere mensen in een ruimte? Kijk iedereen even aan, want we houden nou eenmaal allemaal van aandacht. Niet doen: iemand blijven aanstaren – je wilt immers niet creepy overkomen.

2 Wees expressiefGlimlach, knik en reageer regelmatig als je gesprekspartner aan het praten is. Zo laat je zien dat je écht luistert.

3 Neem een open houding aanMet een open houding kom je zelfverzekerd over – en dat wil je. Dus: rechtop zitten, kin omhoog, schouders naar achteren en richt je lichaam naar je gesprekspartner.

4 Spiegel de anderEén van de beste trucs om positief over te komen is ‘spiegelen’, ofwel de ander nadoen. Het idee hierachter is simpel: door te spiegelen lijk je op de ander, waardoor zij/hij je onbewust leuker gaat vinden. Dus: zit je in een belangrijke meeting met je baas en doet hij zijn benen over elkaar? Doe het (subtiel) na. Tip: let wel op wélke handelingen je spiegelt. Als je baas achterover leunt betekent dit niet dat jij dat ook meteen moet doen – met het risico ongeïnteresseerd te lijken.

5 Glimlach!Simpel: een positief, vrolijk iemand wil je graag in je team opnemen. Glimlach dus regelmatig naar je baas, maar houd het wel oprecht. Een serieus gesprek behoeft niet altijd een big smile, dus doseren is het sleutelwoord.

N.B. Veel van onze lichaamstaal werkt onbewust. Té veel faken kan er dus voor zorgen dat je door de mand valt. De kunst is vooral jezelf te zijn, maar dan nét die betere versie. Succes!

6 tips om op de promotieradar van je baas te komen >5 tips voor succesvol freelancen >