Jonna Works The News: Wat doen vrouwen in het kantoortoilet?

Bij een doorsnee damestoilet op kantoor doen zich altijd gênante momenten voor. Marie Claire’s Jonna beschrijft de 12 meest gênante momenten.

Lees ook


Op een doorsnee kantoor-wc vinden nooit zulke leuke scènes plaats als in Ally McBeal, maar gênante momenten zijn er genoeg. Marie Claire’s Jonna beschrijft de 12 meest pijnlijke momenten.

Na tien jaar intensief onderzoek op verschillende damestoiletten in kantoorgebouwen (waar 80% van de werknemers vrouw is), durf ik mezelf wc-gedragsexpert te noemen. Ik viel (val) van de ene verbazing in de andere. Want hoewel vrouwen mannen graag wijsmaken dat ze nooit naar de wc gaan (althans, nooit bij de eerste tien dates) én ze mannen graag doen geloven dat al hun exit-producten naar viooltjes ruiken, is er nog een ander verhaal.

Ik weet dat ik me nu op glad ijs begeef, want ik heb nog nooit een blog over zo’n onsexy onderwerp geschreven, maar vanuit antropologisch oogpunt moet dit verhaal een keer worden verteld. Bij een doorsnee kantoor-wc vinden nooit zulke leuke scenes plaats als bij Ally McBeal, maar wel altijd gênante momenten. Lees maar.

1. Wachten bij de wc-deur en eenmaal binnen de geur van je collega ruiken met wie je even daarvoor nog van mening hebt verschild over de visie en ambitie van het bedrijf.

2. Degene naast je horen doortrekken en horen weglopen zonder de handen te wassen, zodat je weet dat jij – met je schoongewassen handen straks – dezelfde klink moet aanraken als zij met haar vieze handen zojuist heeft gedaan.

3. De oplossing hiervoor is net zolang wachten tot iemand de buitendeur naar de toiletten opent, zodat jij met een licht tikje van je schoen de ruimte hygiënisch kunt verlaten. En dus niet die vieze deurklink hoeft aan te pakken. Mocht je een collega ‘kwijt’ zijn, open dan altijd even het damestoilet. Grote kans dat ze met haar appelfrisse handjes wacht op een redder in nood.

4. Langer dan twintig seconden voor bezette wc’s wachten betekent doorgaans dat de vrouwen op de wc’s een nummer twee hebben gedaan en zich zo lang mogelijk verschuilen in de hoop dat jij weggaat en zij zonder gezichtsverlies en opgemerkte geurtjes de wc kunnen verlaten.

5. Er zit een groot nadeel aan de wc netjes willen achterlaten. Degene naast je op de wc hoort het als jij de wc-borstel uit de standaard pakt. Om dit zo geruisloos mogelijk te doen moet je eerst doortrekken en tijdens het flush-geluid de borstel pakken. Je zet de borstel terug met je ene hand, terwijl je met de andere hand de deur opent, zodat het klikgeluid van de deur het borstel-terugzet-geluid overstemt. Deze techniek vereist veel oefening en kunde.

6. Roddel nooit, maar dan ook nooit over een collega in de wc-ruimte als er één of meer wc’s bezet zijn. De kans dat juist die ene collega de wc verlaat is groot. Ik herhaal: groot.

7. Naast de reguliere reden gaan vrouwen ook naar het toilet om te huilen. De grootste kans om een collega te vinden die net in woeste vaart de werkvloer is afgelopen heb je op het toilet. Deze vrouwen willen overigens niet graag gevonden worden. Ze huilen, maar zodra ze iemand de ruimte horen binnenkomen, slikken ze hun snikken in. Ze wachten net zo lang tot iedereen weer weg is voor ze uit het hokje komen en zijn dan nog zeker vijf minuten bezig om hun uitgelopen mascara te fiksen. De kans dat er dan iemand toevallig binnenkomt is groot. Ze zal zich naar je toedraaien en aan je vragen of je aan haar kunt zien dat ze heeft gehuild. Als collega-vrouw zeg je dan: ‘Nee joh. Je ziet er niets van’. Dit is natuurlijk niet zo, want ze heeft hartstikke rode ogen. Maar de stilzwijgende afspraak is: liegen. Het doel is immers dat ze zich beter voelt. Coûte que coûte.

8. Je telefoon checken. Ook zoiets wat uitgerekend op wc’s gebeurt. Je wilt niet weten hoeveel bacteriën er op de displays van mobiele telefoons zitten, want vrouwen checken hun mobiel overal. Het meest gênant is het om gebeld te worden terwijl je net je je net op de bril hebt geïnstalleerd. Al blijkt dat voor sommige vrouwen geen enkele reden om de beller weg te drukken en maken ze gerust met galmende stem een zakelijke afspraak voordat het wc-papiertje wordt gepakt.

9. Zaken die je standaard eens per maand aantreft op de wc-rolhouder in de toiletten: een vergeten bezoekerspas, een mobiele telefoon, een appel.

10. Meer dan de helft van de vrouwen hangt op een wc buitenshuis boven de bril. Vandaar dat je doorgaans dubieuze druppeltjes aantreft op wc-brillen. Wat de bril dan toch weer viezer maakt dan hij eigenlijk is, want de klink, kraan en het lichtknopje zijn vele malen viezer.

11. Op de wc kom je als vrouw soms achter interessante wetenswaardigheden: zoals dat je die ochtend (alweer) je slipje binnenstebuiten hebt aangetrokken.

12. Als een vrouw je afraadt hetzelfde toilet als waar zij net op zat binnen te gaan, omdat het er zo stinkt, denk dan niet dat zij de boosdoener was. Juist niet, ze wil je hetzelfde lot als haar overkwam besparen. Als ze daarentegen heel snel de ruimte verlaat zonder oogcontact te maken, dan weet je dat zij het wél was.

Jonna

Meer Jonna? In het Marie Claire novembernummer schreef ze een verhaal over hoe je je zelfvertrouwen (in je werk, of als je een baan zoekt) vergroot: ‘Meer durf in je donder’.  Inclusief tips van Femke Halsema en Annemarie van Gaal én 5 manieren om je zelfvertrouwen gelijk een boost te geven.

Jonna een berichtje sturen kan via Twitter: @jonnaveer of Facebook.

Fotografie: Daniëlle Lambinon

Laatste nieuws

Zie ook