Jonna Works The News: Het leukste verjaardagsfeestje dat ik ooit vierde

Hoe vier je het leukste verjaardagsfeestje als je nooit op een warme dag jarig bent? Marie Claire's Jonna heeft de gouden tip: je half birthday!

Het is nog niet zo gemakkelijk om in de winter jarig te zijn. Lees: nooit eens een comfy buiten party. Dus organiseert Jonna haar half birthday om eindelijk het leukste verjaardagsfeestje ooit te vieren. Op een warme nazomeravond.

In maart jarig zijn betekent doorgaans dat het op je verjaardag koud is, of nat, of allebei. En dan komt het er niet van het uitbundig te vieren. MAAR! In Amerika hebben ze zoiets als your half birthday. Zodat je een half jaar verder in een nieuw seizoen een nieuw verjaardagsfeestje kunt geven. En dat lijkt me nou da bomb. Vuurkorf aan, lichtjes in de perenboom, wijn en bierblikjes. En dat we dan proosten op het leven, op egeltjes in nood of op onszelf. Omdat we het waard zijn.

Zo kwam het dat ik een prachtig plaatje van Snoopy in de herfst googelde (Snoopy rules, ook in 2014) en in een mum van tijd een invite had opgesteld die ik naar een stuk of vijftien vrienden stuurde. Dat getal was zorgvuldig gekozen, namelijk aan de hand van de vierkante meters van mijn Amsterdamse stadstuin. Meteen stroomden de reply’s binnen. Van ‘Wat een leuk idee, ik kom’ tot ‘Wat wil je hebben voor je verjaardag?’. Vooral die laatste vraag intrigeerde me mateloos, omdat ik – en dit is geen valse bescheidenheid – totaal niet had gedacht aan cadeaus krijgen.

Het is één van de warmste zaterdagavonden ooit. De lucht buiten is zo warm dat je longen gloeien als je er een trekje van neemt. De hemel is nachtblauw, de maan een sexy streep en de blaadjes aan de bomen dansen zachtjes bij elk zuchtje van de takken.
Ik zet de kazen, van die flinke hompen, op een houten plank, een waxinelichtje ernaast voor de sfeer. De kruiwagen vul ik met twaalf zakken ijsblokjes en daarop drapeer ik blikjes bier en flessen witte wijn en ik voel hoe het geluk door mijn lijf raast, want dit ziet er fokking magisch uit zo in het maanlicht.
Terwijl Ásgeir zijn kalme onrust uit de boxen blaast, steek ik snel het hout in de vuurkorf in de fik. Precies op tijd, want daar komen de eerste gasten.

‘Gefeliciteerd hè!’ Gevolgd door een lacherig ‘…met je half birthday.’
Ik lach mee, want het klinkt ook echt een beetje gek.

Ik pak een boek uit over de liefde, een boek over een honderdjarige man die uit het raam sprong en verdween, een kookboek van Ottolenghi en een design gieter. Als iedereen is verwelkomd en alles is uitgepakt, doe ik iets geks. Ik loop de tuintrap op, naar binnen en gluur door het bovenraam mijn eigen tuin in. Ik hoor de mensen die ik liefheb lachen, een houtblok schiet uit de vuurkorf en vonkt op het gras, waar iedereen eerst van schrikt en dan om glimlacht. Ik zie hoe mijn vriendin uit Duitsland diep in gesprek is met mijn buurvrouw, de psychologe.
Ik heb mezelf overbodig gemaakt op mijn eigen feestje, besef ik. Wat een waanzinnig geluk. Want bij alle binnenverjaardagen die ik vierde, rende ik altijd bezweet rond met plateaus aan drank en lekkers. Constant aan het checken of iedereen nog happy is, en of de gesprekken wel vlotten. Maar nu doet de tuin al het werk voor de sfeer, mensen bedienen zichzelf.

De Amerikaanse zangeres Aaliyah zei ooit: ‘Age is nothing but a number.’
Wat mij betreft geldt dit voor verjaardagen net zo goed: Birthdays are nothing but a date.
Half is heel!

Ik ben benieuwd naar jouw leukste verjaardagsfeestje ooit. Laat het me weten via onze Facebookpagina

leukste verjaardagsfeestje_2In dit nummer schreef Jonna een verhaal over hoe je je zelfvertrouwen (in je werk, of als je een baan zoekt) vergroot: ‘Meer durf in je donder’.  Inclusief tips van Femke Halsema en Annemarie van Gaal én 5 manieren om je zelfvertrouwen gelijk een boost te geven.

Jonna een berichtje sturen kan via Twitter: @jonnaveer of Facebook.

Fotografie: Daniëlle Lambinon

 

Laatste nieuws