Career Issues by Pauline Bee: Fleurtje, de succesvolle vrouw

Pauline Bee (28) blogt wekelijks over de carrièreperikelen van de nieuwe generatie op de kantoorvloer: twintigers. Ditmaal: Fleurtje, de succesvolle v

Career Issues by Pauline Bee: Fleurtje, de succesvolle vrouw

Ja hoor, daar is ze weer. Waar je ook bent, ze weet je altijd te vinden (of jij haar). In elke fase van je leven verschijnt ze nét op het moment dat jij je glorieuze stap naar wereldfaam wil maken en ben je ervan overtuigd dat ze alles in het werk stelt om dit te voorkomen: Fleurtje - misselijkmakend ambitieus, gehaaid en succesvol.

Zo noem ik haar maar even, want gedurende je leven neemt ze verschillende gedaantes aan. In mijn bijna drie decennia durende bestaan heb ik haar ook meerdere malen mogen meemaken en geconstateerd dat zij beschikt over een Bermudadriehoek van dodelijke kenmerken: misselijkmakend ambitieus, gehaaid en (dit is het ergste) succesvol.

Glansrijke carrière

Ik werd voor het eerst geconfronteerd met Fleurtje op de basisschool: ik was 8 jaar en was met mijn ouders en mijn zus op vakantie in Disneyland Parijs (voor de kenners: destijds nog 'Eurodisney'). Ik  weet nog goed dat ik dacht: dit is het moment waar ik sinds de peuterspeelzaal op heb gewacht. Mijn one minute of fame, het begin van een glorieuze populaire carrière omdat ik als eerste van de hele klas in Eurodisney ben geweest en iedereen met gespitste oren zal luisteren naar mijn exotische avonturen in spookhuizen en flying teacups. Maar wat gebeurde: we hadden nog geen teen in It’s a Small World gezet of we kwamen Fleurtje tegen. Fleurtje: die zich in een jaar tijd had opgewerkt tot het populairste meisje van de klas door het inzetten van het terroristische tweetal Loesje en Pien.

Gadverdamme, daar gaat mijn scoop dacht ik. En niet alleen dat, maar op de dag van terugkomst in de klas verscheen Fleurtje volledig gehuld in een pak van Ieniemienie Mouse, inclusief oren, staart en bijpassende oversized Disney-rugzak. En waar verscheen ik mee? Een gum van Guus Geluk die achteraf ook gewoon bij de Kruidvat te koop bleek te zijn.

The only way is up

Bij mijn vertrek naar de middelbare school dacht ik voorgoed af te zijn van Fleurtje en haar doodseskaders: 'the only way is up' werd weer mijn levensmotto. Dit ging een paar jaar goed: ik floreerde onder meer op de muziekavonden als zangeres en was goed op weg om het gouden strotje van de gehele scholengemeenschap te worden (lees: Alain Clark was er één van, do I need to say more). Totdat: je raadt het al, er een jongere versie van Fleurtje, letterlijk, op het podium verscheen. Ze was nog net 12 maar had al in alle nationale tv-programma’s gestaan en had de strot van Mariah Carey uit de periode van All I want for Christmas is you. Binnen no time had ze een vaste solo tijdens de drie muziekavonden (normaal gesproken alleen weggelegd voor 6 vwo’ers) en had ze alle lokale popwedstrijden die de stad rijk was gewonnen. En ik? Ik ben de geschiedenisboeken ingegaan als het interbellum tussen Alain Clark en Fleurtje2, met een paar leuke ballads van Ilse Delange en Alanis Morissette.

Toen geloofde ik nog dat het pure pech was dat er twee Fleurtjes in mijn leven gekomen waren, dus dat ik vanaf dat moment de rest van mijn leven Fleurtje-vrij zou zijn. Maar niets bleek minder waar. Sterker nog: om de paar jaar kwam er een vers exemplaar op mijn pad. In mijn studententijd verscheen Fleurtje in de gedaante van een sjaars die zich in no time binnen de studentenvereniging had opgelikt tot jaarclubje 1 en de coolste commissies.

Topmanagers vs LaToya

En nu, in mijn loopbaan, komt Fleurtje terug in de gedaante van 28-jarige topmanagers en CEO’s. Houdt het dan nooit op? Het ziet ernaar uit dat ik gewoon moet accepteren dat er altijd en overal Fleurtjes in  mijn leven zullen verschijnen. Het gaat er tenslotte niet om wat Fleurtje doet, het gaat erom wat ik doe met mijn leven. En als ik mij dan toch om Fleurtje bekommer, dan moet ik blij zijn dat Fleurtje zo’n succesvolle vrouw is.

Ik heb dus besloten dat ik vanaf nu Fleurtje alle goeds toewens. Ik word direct op de proef gesteld: op Facebook kom ik ineens Fleurtje (nummer 2) tegen!  Ik ben dan ook heel verheugd te lezen dat het zo goed gaat met haar: ze heet tegenwoordig 'LaToya' (ter info: ze is hartstikke blond) en ze zingt in kitscherige B-clips vanuit Las Vegas. Beter kan niet.

Een leven zonder stress als druk bezette working girl? Check Hulp bij Instortingsgevaar> 

Ook een succesvolle vrouw worden? This is your way to the top >

In Career Issues by Pauline Bee blogt Pauline Breeuwsma (28) (@ItsPaulineBee) over de carrièreperikelen van de nieuwe generatie op de kantoorvloer: twintigers. Check Pauline Bee’s blog op www.paulinebee.com.

Ook zo jaloers op vrouwen die fris en fruitig wakker worden? Leer alles over goed slapen >