Hoe je om kunt gaan met vriendschappen die langzaam verwateren

Je mag er best verdrietig om zijn.

Hoe je om kunt gaan met vriendschappen die langzaam verwateren

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: een vriendschap die verwatert. Hoe ging het van elk weekend samen op stap, naar niet eens meer weten waar de ander momenteel woont? Er hoeven geen ernstige dingen te zijn voorgevallen wanneer een vriendschap z'n laatste adem uitblaast. Maar wanneer is de vriendschap de moeite waard om er energie in te steken, en wanneer kan je je er maar beter bij neerleggen?

Uit elkaar gegroeid

In bepaalde fases in je leven passen sommige vrienden heel goed bij je. Jullie studeren allebei, hebben min of meer dezelfde levensstijl en wonen bij elkaar in de buurt. Samen studeren, avondjes stappen en klagen over de kleine dingen: jullie vinden elkaar in die overeenkomsten.

Maar naarmate we ouder worden gaat iedereen meer z'n eigen weg. Sommige vriendschappen bezwijken onder grote afstanden als gevolg van een verhuizing, anderen simpelweg door veranderende interesses en verplichtingen. Helaas hoort het bij het leven, en we kunnen er zelfs veel van leren, stelt Natalie Lue, schrijfster en oprichting van relatiewebsite Baggage Reclaim. Vriendschappen horen altijd tweerichtingsverkeer te zijn, een relatie waarin beide partijen gelijkwaardig zijn. Als dit niet meer in balans is, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan waar de vriendschap eigenlijk op gebaseerd is. Wat Lue betreft is er een belangrijke vraag die jezelf moet stellen als het gaat om vriendschap. “Is dit een vriendschap waarin ik echt mijn ware zelf ben, en tegelijkertijd vrienden kan zijn met deze persoon?”, aldus Lue.

Houdbaarheidsdatum

Een geruststellende gedachte is dat niet elke vriendschap levenslang hoeft te duren. Misschien hebben jullie een prachtige tijd gehad als losbandige studenten, maar is dat het enige wat jullie toentertijd verbond. Nu zijn de eindeloze avonden in de kroeg voorbij, en hebben jullie niks meer te bespreken. Lue benadrukt dat dit niet erg is. "Je ontmoet iemand in een bepaalde fase van je leven en nu probeer je je nog steeds te gedragen als in die tijd, maar dingen evolueren en veranderen", zegt ze. “We groeien als mensen en dat moeten we erkennen. Het is niet de bedoeling dat elke vriendschap tot het einde der tijden standhoudt.”

Ga ook eens bij jezelf na waarom jullie nog met elkaar omgaan. Misschien houden jullie vast aan een bepaald gevoel van nostalgie, terwijl de band al niet meer is zoals het vroeger was. Of misschien ben je gewoon liever niet alleen, en is deze oude vriend altijd wel beschikbaar. Dit zijn niet de meest gezonde motivaties om een vriendschap te onderhouden, en verwateren ligt dan ook zeker op de loer.

Teleurstelling

Er hoeft dus niet altijd een dramatische reden te zijn waarom de rek uit een vriendschap is. Toch kan het moeilijk zijn om los te laten wat er ooit was. Is het verstandig om een vriendschap echt uitgesproken te beëindigen zoals een liefdesrelatie wordt beëindigd? Dit hangt af van de situatie. Wanneer jullie vriendschap eindigt vanwege een nare gebeurtenis of een grens die niet wordt gerespecteerd, kan het voor jezelf waardevol zijn om dit heel duidelijk uit te spreken. Uiteindelijk is een vriendschap verbreken ook een vorm van rouw die je serieus moet nemen. Je gevoel en emotie uitdrukken is belangrijk en gezond in zulke gevallen.

Probeer in elk geval terug te kijken op de mooie momenten die jullie hebben meegemaakt tijdens jullie vriendschap. Je mag best verdrietig zijn omdat je een mooie tijd met een fijne vriend achter je laat. En je weet maar nooit, misschien komen jullie elkaar op een later moment in het leven weer tegen.

Lifestyle
  • Girlboss, Bagage Reclaim
  • Adobe Stock