Blog: trendwatcher Esmée onderzoekt de rauwe randjes van Milaan

Milaan is favoriet vanwege al die fijne merken en de hogere, filmische sferen. Underground-scene Een lokale tourguide stelt me voor aan de undergroun

Lees ook

Milaan is favoriet vanwege al die fijne merken en de hogere, filmische sferen. Maar let op: achter deze mödische facade schuilt een zeer rauwe hipsterscene á la Berlijn. Trendwatcher Esmée ging op onderzoek uit en ontdekte de punky randjes van Milaan. 

Underground-scene
Een lokale tourguide stelt me voor aan de underground-scene van Milaan en vertelt dat veel jongeren graag naar de markt gaan: een superhippe aangelegenheid. Ze heten hier ook wel post-hipsters: fervente blenders en mixed-lifestylers die zich uitstekend weten te profileren in hun custom made identities.  Ze kleden zich een tikkie punk á la de jaren ’80, maar dan met moderne twist, maar ook veel popart, neon en bijbehorende fluoriserende kleuren.

Eigenheid
In de rauwe gedeeltes van Milaan kom je de meest verrassende combinaties tegen: jongeren, maar ook een grote groep 30-ers, die zich een weg banen in de wereld van vintage, rock en bohemian. Het keyword is: eigenheid.

Berlijn-esque praktijken
Vergelijkbaar met wat er in Berlijn gebeurde na de val van de muur, is nu ook in de Italiaanse stad gaande. De aftreding van Berlusconi is hier de oorzaak van, hij heeft het land decennia lang in zijn macht gehad. De Italianen zijn blij dat hij is afgetreden, maar ze voelen zich tegelijkertijd ook bedonderd. Wanneer ik aan mijn Italiaanse vriendin vraag waarom er geen lantaarns langs wegen staan waar we ze in Nederland wel zouden hebben, zegt ze: “Waarschijnlijk omdat de overheid ergens een groot feestje aan het vieren is”. Opmerkelijk: waar Italië voor oorsprong bekend staat om haar chauvinisme en de trots op de eigen cultuur, uiten ze zich nu negatief over hun regering. Milanese jongeren doen het systeem op de grondvesten schudden. This is punk anno nu.

Lomografie
In lijn met het sentiment van de Italianen leggen merken hun prioriteit niet bij nieuwe producten. Ze laten blijken dat zekerheid het streven is. Daarom viert Lomografie hier hoogtij. In de plaatselijke Lomografiewinkel was de online community achter deze trend duidelijk zichtbaar, middels de vele boeken, felgekleurde lenzen en andere fijne gadgets.

Putdeksels
In één van de meest luxe winkelstraten kwam ik een aantal putdeksels tegen van o.a. straatartiest The Londen Police. Een kunstproject dat sinds november 2010 in de straten van Milaan terug te zien is. Daar waar street-art een grappig contrast vormt met het avant- gardische hoog segment: op deze manier lopen de underground-scene van Milaan langzaamaan over in de mainstream scene.

Laatste nieuws

Zie ook