Hoe verbreek je een vriendschap met iemand die je niet meer als een vriend ziet

Moeilijker dan het lijkt.

Vriendschap is het mooiste wat er is. Maar soms moet je in het leven ook mensen los laten die niet meer als steun dienen. Uit elkaar groeien is een natuurlijk proces. Maar hoe beslis je wanneer het tijd is om de vriendschap echt te verbreken?

Vriendschap verbreken

De moeilijkste les om te leren is wanneer je weg moet lopen.  Je wilt geen goede vriend(in) verliezen door een uit de hand gelopen ruzie. Wij hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet die je in overweging moet nemen voordat je een vriendschap verbreekt.  

Lees ook: Dit zijn dé turn offs tijdens het online daten

1.Niemand is de perfecte vriend

We hebben allemaal verschillende vrienden om verschillende redenen. Je drink maatje, je werk vriend (in), je bestie, je sport buddy en ga zo maar door. Niemand kan je absolute perfectie in een vriendschap bieden. En dat is oké. Als je perfectie zoekt dan is het een goed moment om eerst te kijken waar je zelf naar opzoek bent, voordat je de fout legt bij je vrienden.

2. Mensen veranderen, zelfs je beste vrienden

Verandering hoeft niet altijd slecht te zijn. Communicatie is nodig en moet altijd de eerste stap zijn als je moeite hebt met hoe iets verloopt. Het kan zijn dat de verandering zo drastisch is dat het een reden is om je eigen weg te gaan. Wel is het belangrijk om dit eerlijk te vertellen en hem of haar een kans te geven om beide aan de vriendschap te werken. Als je geen verandering merkt, dan kun je de vriendschap verbreken. 

3. Casual friends 

Vaak worden casual vrienden als nieuwe vrienden gezien. We proberen mensen uit als schoenen. Passen ze bij je? Voel je je er prettig bij? Als dat niet het geval is, is het het gemakkelijkst om afstand te houden en rustig te verdwijnen uit hun leven. Meestal snappen ze de hint. Maak jezelf dus niet druk met de gedachte dat je groots afscheid van ze moet nemen.

4. Wees eerlijk tegen je goede vrienden

Een confrontatie is niet iets waar we om staan te springen. Het is onaangenaam om de persoon te vertellen dat dit ‘het einde’ van jullie weg kan zijn. Maar eerlijkheid duurt het langst. Niet alleen zal jij je beter voelen, je goede vriend(in) zal het gesprek waarderen en misschien was het allemaal een misverstand.

Goede communicatie kan leiden tot verlossing of tot een bevestiging van de reden waarom je niet langer met hun bevriend wilt zijn. Maar hoe boos of hoe gerechtvaardigd je ook bent in het afblazen van de vriendschap, respecteer hun gevoelens en wees eerlijk. 

5. Sommige vriendschappen zijn of worden TOXIC

Een vriendschap moet, voor het grootste deel, het beste in je naar boven halen. Vriendschap is een tweerichtingsverkeer. Eén persoon kan een relatie niet alleen onderhouden. Dat is geen vriendschap. Het woordenboek definieert een vriend als “de een gehecht aan de ander door respect of genegenheid”. Let op het belangrijkste woord, respect. Als een vriend(in) je niet de beleefdheid van respect kan geven, dan verdient hij/zij jouw vriendschap niet.

Bron: InStyle | Beeld: CBR

Laatste nieuws