Bewezen: een rommelende maag zorgt ervoor dat je minder helder nadenkt

Ook op financieel gebied...

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: met een rommelende maag de supermarkt in lopen. Het resultaat? Je komt thuis met ongezonde boodschappen die je eigenlijk niet nodig had. 

Onderzoek

Uit een studie van de Universiteit van Dundee blijkt dat ‘honger’ ervoor zorgt dat je minder helder kan nadenken over belangrijke beslissingen in het leven. De deelnemers kregen vragen voorgelegd over geld, voeding en andere vormen van beloningen. Ze kregen de vragen twee keer voorgelegd: een keer als ze gegeten hadden en een keer toen ze een maaltijd hadden overgeslagen. 

Wat blijkt? De deelnemers hadden duidelijk moeite met beslissingen maken toen zij een maaltijd hadden overgeslagen. 

Lees ook: Kun je groentes eten zonder ze eerst af te spoelen?

Ongeduldig 

Het onderzoek toonde aan dat de proefpersonen ongeduldiger werden wanneer ze niet gegeten hadden. Zo waren ze eerder geneigd om genoegen te nemen met minder. Niet alleen qua eten, maar ook op financieel gebied. 

“Mensen weten dat als ze honger hebben, het geen goed idee is om naar de supermarkt te gaan, omdat ze dan vaak ongezonde keuzes maken. Ons onderzoek toont echter aan dat honger hebben ook andere soorten beslissingen kan beïnvloeden”, zegt hoofdonderzoek Benjamin Vincent. 

Dus, mocht je ooit voor een belangrijke beslissing komen te staan. Zorg er dan voor dat je goed gegeten hebt, voordat je de knoop doorhakt! 

Bron: HLN.be, NINA | Beeld: Confessions of a Shopaholic

Laatste nieuws