Science says: dit is waarom je eetlust verminderd na een break-up

Best logisch.

Lees ook

Je beste vriendin die met een bak ijs, zakken chips en andere lekkere dingen komt aanzetten, nadat je opeens als single door het leven moet. En hoewel je tussen hordes eten zit, kan het zo zijn dat je geen hap door je keel krijgt. 

Stress

De Nederlandse Iris Bouwmeester schreef voor Vice’s Munchies een artikel hoe het nou kan dat we onze eetlust verliezen tijdens een break-up. Ze sprak met hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst, om antwoorden te vinden.

Ter Horst zei dat het verliezen van een geliefde, stress veroorzaakt. Dit zou ervoor zorgen dat onze hartslag, het cortisolniveau en de adrenaline verhoogt. En dit leidt weer tot slapeloze nachten en een maag dat geen voedsel wil. 


Lees ook: Deze stappen moet je doorstaan tijdens een break-up

Overlevingsmodus 

Tijdens het omgaan met je break-up, is je lichaam zo gestrest dat het in de ‘fight or flight’ modus gaat. Wat betekent dat het eten onderaan de prioriteitenlijst staat. Bovendien merkte de hoogleraar ook op dat emotionele onbalans de eetlust ook beïnvloedt. 

Hij legt uit: “De gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor emoties en emotionele pijn regelen ook hoe we eten, onze behoefte aan voedsel, en wat we proeven. De gebieden die voor deze functies zorgen, liggen dicht bij elkaar en kunnen elkaar beïnvloeden.”

Oxytocine 

Maar als je lichaam eenmaal voorbij de overlevingsmodus is en je eetlust is teruggekomen, kun je ook gaan verlangen naar wat vetter voedsel. Bouwmeester sprak met therapeut Leonoor van der Sloot, die uitlegde dat emotionele eters proberen om de verloren oxytocine die vrijkomt in een liefdevolle relatie te vervangen met voedsel dat hen gelukkig maakt. 

In dit stadium is het dus tijd om je vriendin te bellen met het ijs en de chips!

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Bridget Jones Diary

Laatste nieuws

Zie ook