Skincare ABC: deze week de letters T tot Z

Wij leggen je uit wat de meest voorkomende bestanddelen in je huidverzorging precies doen.

Skincare ABC

Hyaluronzuur, enzymen, kamille-extract, retinol: als je je verdiept in skincare, komen alle mogelijke ingrediënten voorbij. Wij leggen je uit wat de meest voorkomende bestanddelen in je huidverzorging precies doen, van AHA tot zinkoxide. Enne, deze week behandelen we de letters T tot Z.

T van Thee-extract

Extracten uit groene thee staan bekend als antioxidanten. Op de ingrediëntenlijst vind je het onder de Latijnse naam cameillia sinesis. Thee-extracten hebben een kalmerende en anti-roodheidwerking – fijn in bijvoorbeeld egaliserende primers – en werken ontzwellend, wat goed past in oogcrèmes.

U van Urea

Een bestanddeel dat van nature in de huid voorkomt en helpt dode huidcellen te verwijderen en vocht vast te houden. Naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid af, dus geen gek idee dus om ermee te smeren en de voorraad wat aan te vullen.

V van Vitamine C

Nog zo’n ingrediënt waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het fantastisch werkt. Vitamine C heeft een anti-agingwerking én werkt tegen pigmentatie. Voorwaarde: de concentratie moet minimaal 5% zijn, anders heeft het geen zin. Als er één vitamine is die in elke skincare-routine thuishoort, is het wel deze.

W van Witch hazel

Witch hazel (toverhazelaar) is een plant. Het sap vind je in skincare-producten. Vooral in toners, omdat het olie aantrekt en zo poriën kan ‘schoonmaken’. Het is trouwens niet geheel onomstreden, omdat tijdens de destillatie vaak alcohol wordt toegevoegd, dat je huid kan uitdrogen. Let er dus op dat je een alcoholvrije formule koopt.

X van Xanthan gum

Niet alle ingrediënten in skincare doen iets voor je huid. Sommige bestanddelen zijn nodig om het product een bepaalde textuur te geven. Xanthan gum is er zo één – een minuscule hoeveelheid kan een verschil maken in de dikte van een crème of serum. Het doet dus niks vóór je huid, maar kan ook absoluut nul kwaad.

Y van Yeast

Gist – de Nederlandse vertaling van yeast – is rijk aan het antioxidant betaglucan, dat je huid helpt herstellen. Gistextract heeft ook een huidoplichtende werking, waardoor het gebruikt wordt in crèmes en serums die helpen tegen hyperpigmentatie van de huid.

Z van Zinkoxide

In de wereld van zonnebrandcrèmes heb je chemische en minerale zonnefilters. De eerste trekt in de huid en weert daar straling, de tweede ligt óp je huid. Zinkoxide is zo’n mineraal filter dat een laagje over je huid legt en zo de schadelijke zonnestraling weerkaatst.

Beauty
  • Marjolein Vermeij
  • iStock, Instagram