Is droogshampoo eigenlijk slecht voor je haar? 

Droogshampoo kan een echte lifesaver zijn, maar doe je je lokken hier eigenlijk wel een plezier mee? 

Droogshampoo is dé go to partner in crime als je haar vet is, maar je drukke agenda je ervan weerhoudt om uitgebreid te douchen. Maar hoe slecht is het eigenlijk als je jouw oily hair onderwerpt aan droogshampoo?

Olie absorberen

Hoewel het woord shampoo anders doet vermoeden, heeft droogshampoo geen reinigende werking, zo vertelt tricholoog William Gaunitz aan HelloGiggles. “De primaire functie ervan is om olie op te drogen en om het haar volume te geven, niet om het schoon te maken.”

Veel droogshampoos bevatten alcohol of een bepaald soort zetmeel om de olie op je hoofdhuid te kunnen absorberen. Het is daarom belangrijk om het mondstuk op voldoende afstand van je haar te houden als je het aanbrengt, anders kun je de haarzakjes beschadigen. Is droogshampoo daarmee schadelijk voor je lokken? Niet per se.

Hoe schadelijk is het?

Balance is key, ook wanneer het op droogshampoo aankomt, zo weet tricholoog Gretchen Friese. “Je haar en je hoofdhuid niet vaak genoeg reinigen, kan leiden tot een ophoping van vuil en dat kan leiden tot haaruitval.” De haarzakjes kunnen verstopt raken als je de geliefde solution te vaak gebruikt en het kan zelfs leiden tot een bacteriële infectie in de haarzakjes, ook wel folliculitis genoemd. Volgens Friese is het daarom het beste dat je het haarproduct niet vaker dan twee dagen achter elkaar gebruikt.

Gaunitz sluit zich aan bij het advies van Friese. Al wil hij daar nog wel aan toevoegen dat mensen die al met haar- of hoofdhuidproblemen kampen, het beter niet kunnen gebruiken. “Droogshampoo zorgt over het algemeen niet voor haarverlies, maar het kan onderliggende haarproblemen wel verergeren (…). Het kan bijvoorbeeld ontstekingen veroorzaken waardoor je haarverlies of een hoofdhuidaandoening verergert.”

Droogshampoo is dus niet per definitie slecht voor je lokken of je hoofdhuid. Essentie van het verhaal blijft wel: reinig na het gebruik van droogshampoo je haar en je hoofdhuid goed tijdens je next shower.

Bron: HelloGiggles | Beeld: Timm Mossholder

Laatste nieuws