Dit is wat een keratinebehandeling met je haar doet

Zeg maar 'dag' tegen pluizig en dof haar!

Jennifer aniston

Menig celebrity, waaronder Jennifer Aniston en Megan Markle, zweren er al jaren bij: een keratinebehandeling voor je haar. Deze semi-permanente behandeling zorgt ervoor dat je haar extra glad en zacht wordt, maar hoe werkt dit precies? En wanneer kun je het beter wel of juist niet gebruiken?

Keratine

Keratine is een type proteïne dat van nature voorkomt in je haar, huid en nagels. Een deel van die keratine gaat echter verloren, bijvoorbeeld door het gebruik van hittetools, blootstelling aan de zon of het bleken van je haar. Om de balans in je haar weer te herstellen, kun je een keratinebehandeling ondergaan. Een keratinebehandeling voor je haar lijkt een beetje op een chemisch proces, waarbij je een hoge concentratie keratine aanbrengt op schoon, vochtig haar. "Dit stofje zorgt ervoor dat beschadigde lokken herstellen, pluis vermindert en je haren gladder worden", aldus Jaye Edwards, eigenaar van haarstudio Edwards and Co.

Om de keratine te activeren is hitte nodig. Na het aanbrengen gebruikt de haarstylist een speciale föhn of stijltang om ervoor te zorgen dat de keratine doordringt in je haar. "Dit proces is voor iedereen anders, afhankelijk van jouw haartype en gewenste uitkomst", legt Edwards uit. Gemiddeld duurt een keratine behandeling in een salon zo’n 2,5 tot wel 4 uur.

De voordelen van een keratinebehandeling

Keratinebehandelingen kunnen een heleboel goeds voor je haar doen. Even op rijtje:

  • Pluizig haar verminderen
  • Krullen definiëren
  • Vocht behouden
  • Lokken versterken
  • Beschadigingen herstellen
  • Glans verhogen

Nadelen van keratine

Zo'n keratinebehandeling klinkt eigenlijk als de oplossing voor al onze haarproblemen. En hoewel dat deels ook wel zo is, zijn er ook een aantal kanttekeningen bij te maken.

Naast het feit dat de behandeling behoorlijk duur is, kost het namelijk veel werk om de resultaten te behouden. "De verzorging achteraf is super belangrijk", zegt Edwards. "Je zult specifieke, sulfaatvrije producten moeten gebruiken, en kunt je haar niet te vaak wassen. Bovendien moet je contact met chloorwater en zout water vermijden, en dat is niet voor iedereen haalbaar."

Daarbij is het ook zo dat keratinebehandeling niet voor ieder haartype geschikt is. Mensen met extreem fijn of beschadigd haar lopen het risico dat hun haar nog dunner en zwakker wordt. Een keratinebehandeling werkt dan ook het beste bij dik, pluizig en krullend haar.

Hoe lang blijft het zitten?

Een keratinebehandeling is een semi-permanente behandeling. Dit betekent dat het niet de rest van je leven goed blijft. Gemiddeld blijven de resultaten drie tot vijf maanden zitten, afhankelijk van hoe goed je voor je haar zorgt én van je haartype. Heb je stijl haar? Dan zul je volgens Edwards het langste van de resultaten kunnen genieten, terwijl mensen met krullen er vaak niet langer dan drie maanden mee zullen doen.

Twijfel je nog of een keratinebehandeling het waard is? Bespreek het dan gewoon met de haarstylisten in jouw salon. Zij weten uiteindelijk wat het beste voor jouw haar is.

Beauty
  • Marie Claire Australia
  • NL Beeld