Waarom je juist parfum moet dragen als je naar bed gaat

Blijkbaar is het een goed idee om parfum te dragen als je gaat slapen.

Ben je zo gek op je signature scent dat je jouw favoriete parfum het liefst ook zou dragen als je naar bed gaat? Dan kun je best eens aan die impuls toegeven. Het heeft namelijk een aantal fijne voordelen.

Voordelen

Onze favoriete geuren associëren we vaak met mooie momenten. Het kan daarom rustgevend zijn om je favoriete eau de toilette te dragen als je naar bed gaat. De soothing effects ervan kunnen je makkelijker in slaap brengen. Bovendien is die geur ook nog eens het eerste wat je ruikt als je wakker wordt. Het parfum vervaagde gedurende de nacht dan wel, maar bevindt zich nog subtiel in je dekbed. Heerlijk wakker worden, it is.

And it’s not just us. Onderzoeken toonden al aan dat geuren je humeur positief kunnen beïnvloeden, dat het stress kan verminderen en dat het je spieren helpt te relaxen. Precies de dingen die je wilt als je vertrekt naar dromenland.

Welke geuren? 

Welk parfum je het best kunt dragen? Dat hangt van jouw persoonlijke voorkeur – en die van je eventuele bedpartner – af. Sommigen kiezen voor een fragrance die hen aan vakantie doet denken, zoals een kokosgeur. Anderen gaan voor een sexy eau de toilette die ook in de smaak valt bij hun lief.

“Mijn advies is om vanillegeuren te dragen om vredig te slapen en om uitgerust wakker te worden”, vertelt parfumeur Paolo Terenzi aan Real Simple. Hij voegt daaraan toe dat tonen van witte bloemen ook een goede invloed hebben op de nachtrust, denk hierbij aan magnolia’s, jasmijn en ylang-ylang.

Val je 's nachts moeilijk in slaap? Dan kun je volgens aromatherapeut Rachel Beider het best voor een combinatie van salie, Romeinse kamille en bergamot gaan. “Romeinse kamille is zeer rustgevend en kalmerend wanneer het voor het slapengaan wordt aangebracht. Salie helpt om rusteloosheid te verminderen en bergamot staat bekend om zijn verlagende effect op de hartslag en bloeddruk, wat anxiety kan verminderen.”

Bedparfum

Zie je een bedparfum wel zitten? Dan raadt Terenzi aan om geuren te gebruiken die zijn gemaakt met natuurlijke moleculen. Die hebben volgens de parfumeur hetzelfde effect op je als aromatherapie, waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen. “Synthetische geuren hebben deze gunstige eigenschappen helaas niet.”

Welke geur je ook kiest, het is beter om je bedparfum niet te benoemen tot je favoriete day time perfume. Je lichaam gaat je nachtelijke geur namelijk associëren met slaap. Draag je ‘m overdag? Dan kan datzelfde effect plaatsvinden.

Bron: Real Simple | Beeld: Cottonbro

Laatste nieuws