Wat doen geuren met ons? 

Geuren hebben een belangrijke invloed op ons leven.

Wat doen geuren met ons? 

Geuren hebben een belangrijke invloed op ons leven. Ze roepen herinneringen en emoties op. De geur van appeltaart brengt je terug naar de keuken van je oma. De geur van lavendel doet je denken aan die vakantie in Frankrijk. Ruiken doe je met je hersenen en er is geen enkel zintuig dat je geheugen zo makkelijk prikkelt als je reuk. Wij vertellen je hoe dit zintuig werkt.

Geuren en ons brein

Als mens zijn we in staat om heel veel verschillende geuren te onderscheiden. We doen dat met reukreceptoren. We halen adem door onze neus en op die manier komen geuren uit de lucht ons reukslijmvlies binnen. Dit slijmvlies bevindt zich bovenin onze neus, net onder de ogen. Deze geurmoleculen binden zich aan de reukreceptoren en die zenden een signaal naar verschillende gebieden in de hersenen. Het signaal komt terecht in het gebied dat ons helpt de geur te identificeren. Ook wordt de geur gekoppeld aan emoties en herinneringen.

Lekkere en vieze geuren

Ons reukorgaan wijst ons op gevaar. We ruiken of het eten bedorven is en we ruiken brand. Vooral geuren waar zwavelverbindingen in zitten vinden we vies. Die worden namelijk veroorzaakt door rotting en daar blijven we graag uit de buurt. Deels is wat we vies of lekker vinden ruiken cultureel bepaald. Gefermenteerde sojabonen die in Japan op de menukaart staan, vinden we in het westen vaak naar braaksel ruiken. Ook is niet iedereen even enthousiast over de geur van verschillende Franse kazen.

Lichaamsgeuren en aantrekkingskracht

Je voelt je tot iemand aangetrokken vanwege zijn of haar humor, die mooie lach of dat sportieve uiterlijk. Is dat waar, bepalen wij in ons hoofd hoe onze ideale partner eruitziet? Onze neus speelt een belangrijke rol als het gaat om aantrekkingskracht en ons hoofd niet. Ons lichaam maakt feromonen aan, dat zijn geurstoffen die een ander onbewust oppikt. Je lichaam reageert op deze feromonen en bepaalt of jij je aangetrokken voelt tot de ander. De geur van je feromonen kan je niet veranderen. Dit wordt bepaald door je DNA en je immuunsysteem. Het is wel mogelijk om de geur van je feromonen te maskeren met deodorant of parfum. Tegenwoordig zijn er zelfs parfums te koop waar feromonen aan zijn toegevoegd.

Het samenstellen van parfum

Het maken van een parfum vraagt veel kennis van geuren en de kunst om verschillende geuren met elkaar te combineren. Een parfumeur heeft heel wat jaren ervaring nodig om de zoetheid van een Gourmand geur te ontwikkelen. Parfum bestaat uit verschillende ingrediënten: water, alcohol en geurstoffen. De geurstoffen zorgen voor het onderscheid tussen de verschillende parfums. Veel plantaardige stoffen, zoals bloemen, kruiden en houtsoorten ruiken heerlijk en zijn daarom heel geschikt als ingrediënt voor parfum. Door middel van verschillende chemische processen worden de geurstoffen uit deze stoffen gehaald. Er blijven vervolgens geurextracten over die worden samengevoegd met water en alcohol en dat maakt jouw favoriete parfum.

Lifestyle
  • Notino.nl