Met deze 5 tips rock je een virtueel sollicitatiegesprek

Easy peasy? Wel met deze tips!

Solliciteren, al helemaal in tijden van een pandemie, is op z'n zachts gezegd stressvol. Het opstellen van een goed cv en een opvallende sollicitatiebrief is (vaak) hetzelfde gebleven, maar sommige aspecten van het sollicitatieproces hebben zich moeten aanpassen aan het 'nieuwe normaal'. Hoe pak je bijvoorbeeld een virtueel sollicitatiegesprek aan? Vijf tips voor je op een rij.

Virtuele vaardigheden

Face-to-face ontmoetingen zijn voor veel bedrijven onmogelijk geworden, waardoor er regelmatig een virtueel sollicitatiegesprek wordt afgenomen. Hoewel het voor sommigen als muziek in de oren klinkt, is het voor anderen een grote tegenvaller. Want: hoe zorg je er virtueel voor dat je je punten op een effectieve en boeiende manier overbrengt? Hieronder geven we je vijf tips hoe je deze vaardigheden kunt verbeteren. Let's do this!

1. Oogcontact

Jep, ook virtueel is het belangrijk om oogcontact te maken met degene die tegenover je zit. “Oogcontact is echt heel belangrijk. Kijk zo veel mogelijk naar de camera, dat is de persoon met wie je praat”, zegt Helen Tupper, auteur van The Squiggly Career tegen Stylist.

Ook legt ze uit dat je beter niet naar jezelf of naar het beeld van de interviewer kunt kijken als je praat. “Vaak zie je dit scherm rechtsonder staan en dat betekent dat je ogen ook daar naar toe richten. De persoon die aan de andere kant van het beeld zit, ziet het ook dat je niet naar de camera kijkt, waardoor zij niet in staat zijn om contact met je te maken.” Voelt in het begin misschien gek, dat 'valse' oogcontact, maar naar de camera kijken is dus wel écht een must.

2. Zorg voor kleine pauzes

Via een virtueel platform is het nog moeilijker om iemand te onderbreken als diegene middenin een zin zit. Het is daarom belangrijk dat je de interviewer voldoende mogelijkheden geeft om te reageren op iets wat je vertelt. “Besef dat je een langer pauze- en luistermoment moet inlassen als je een virtueel sollicitatiegesprek hebt. Luisteren is erg belangrijk. Geef de interviewer de tijd om een vraag te stellen”, vertelt carrière expert en life coach Russell Amerasekera aan Stylist.

Een handige tip? Een slokje water nemen, zodat je de tijd hebt om na te denken en een kleine pauze hebt. “Als je af en toe een slokje neemt, heb je ook iets anders te doen met je handen. Het straalt ontspanning en interesse uit, omdat je dit in het normale leven ook zou doen.”

3. Let op je toon

Niet alleen is het belangrijk dat je niet te lang aan het woord bent, maar ook dat je op het volume en de toon van je stem let. Eigenlijk net zoals je het in het 'echt' zou doen. En blijkbaar komt je stem als je thuiszit vaak te zacht over. “Vooral vrouwen hebben de neiging dit vaker te doen, dus je moet ongeveer 20 tot 30 procent luider praten dan normaal”, aldus Amerasekera.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je variatie creëert met de toon van je stem. Want: een eentonig gesprek is voor niemand leuk. “Praat soms zachter, soms een beetje meer empathisch, maar praat ook sterk en beslissend – dat creëert interesse.” Enne, dit kun je natuurlijk gewoon oefenen met een partner, vriendin of familielid.

4. Notities

Een groot voordeel van een sollicitatiegesprek vanuit je eigen huis? Je kunt je omgeving zo aanpassen zodat je je meer ontspannen voelt! Dit betekent ook dat je notities op je bureau kunt neerleggen, die je eraan herinneren om een aantal belangrijke punten te bespreken.

5. Sluit krachtig af

Hoe je ervoor zorgt dat je een goede indruk achterlaat? Netjes en zelfverzekerd afsluiten. “Uiteraard moet je de interviewer bedanken, je interesse tonen en ervoor zorgen dat je een paar nieuwsgierige vragen hebt gesteld”, zegt Tupper. Echter zou je wel over een klein tactisch ding moeten nadenken, zo zou je het gesprek niet te vroeg moeten afsluiten. “Druk niet op beëindigen van het gesprek, voordat je afscheid hebt genomen. Vraag eerst of diegene die tegenover je zit nog vragen voor jou heeft en als ze nee zeggen, dan kun je netjes afsluiten.” Succes!

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws