Waarom Zoom-meetings zo vermoeiend kunnen zijn 

Maar ook wat je tegen die zogenoemde Zoom fatigue kunt doen.

Ondanks een versoepeling voor contactberoepen, zitten we nog altijd in een gedeeltelijke lockdown. Werkoverleggen vinden dan ook met name virtueel plaats. Een beetje sociale interactie met collega’s, zou je denken. Maar niets is minder waar. We ervaren die Zoom-meetings namelijk als behoorlijk vermoeiend.

Zoom fatigue

Er ontstaat inmiddels een ware Pavlovreactie rondom Zoom-meetings. Stelt iemand een online vergadering voor? Dan voelen we meteen een niet te ontkennen vermoeidheid. Zoom-moeheid is real en wetenschappers zijn er nu over uit waarom een dergelijke vergadering zo uitputtend is.

Uit onderzoek blijkt dat er vier redenen zijn waarom videomeetings, maar ook videobelletjes met vrienden, zoveel van onze energie vragen. Het is ten eerste erg intens om de hele tijd langdurig oogcontact met collega’s of vrienden te houden. Ten tweede ervaren we een groot gebrek aan mobiliteit en het is daarnaast ook erg vermoeiend om virtuele gebaren en non-verbale aanwijzingen te interpreteren.

Zelfreflectie 

Een vierde reden waarom videogesprekken zo vermoeiend zijn, is dat er behoorlijk veel zelfreflectie plaatsvindt. Je ziet jezelf immers continu in beeld. De kans is zelfs sterk aanwezig dat je jezelf meer in de gaten houdt dan je collega’s. Houd jij je hoofd altijd zo schuin? Zat je haar al de hele dag zo? Ons voorkomen is iets waar we gedurende de hele meeting mee moeten dealen. En dat terwijl je nooit zomaar 30 minuten in een spiegel zou staren.

Die zelfreflectie is behoorlijk vermoeiend, met name omdat we dit nooit eerder ervoeren. Media- en bedrijfspsycholoog Charlotte Armitage legt uit hoe dat zit: “Die extra psychologische verwerking die nodig is om aandacht te besteden aan iemands eigen gedrag en acties kan erg uitputtend zijn”, legt ze uit aan Stylist. “Het voegt op z’n minst een extra stimulans toe die je niet zou hebben gehad tijdens een persoonlijke ontmoeting.”

Voorkomen

Nu we weten wat die vermoeidheid veroorzaakt, kunnen we daar gelukkig op inspelen. Het onderzoek oppert dat er verscheidene manieren zijn om die uitputting wat tegen te gaan. Te beginnen met het instellen van een tijdlimiet. Daarnaast zou het volgens het onderzoek ook beter zijn om verder van het scherm af te gaan zitten en om geen webcams te gebruiken tijdens de vergadering. Noted!

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws