10 signalen om erachter te komen of het liefde of lust is

Duidt de chemie tussen jullie op lust of is er ook sprake van liefde?

lust of liefde

Voor de singletons onder ons kan het vinden van ware liefde soms een behoorlijk gedachteloze zoektocht zijn, zeker in coronatijd. In slechts een halve minuut kun je al tig gegadigden hebben weg geswiped op dergelijke datingapps. Vind je wel een date in deze online omgeving? Dan kan het daarnaast nog weleens lastig zijn om te beoordelen of je potentiële suitor of suitress het voor de liefde of voor de lusten doet. Aan deze tekenen kun je die twee dingen van elkaar onderscheiden.

Volgens de wetenschap

Liefde in de romantische zin kan worden onderverdeeld in drie categorieën: lust, aantrekkingskracht en hechting. Zo stellen wetenschappers in ieder geval. En elke categorie heeft volgens hen een eigen hormoon.

Lust wordt bepaald door de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen. Aantrekkingskracht door dopamine, norepinephrine en serotonine en hechting door oxytocine en ADH. Welk hormoon dan met de liefde gepaard gaat? Dat is het gelukshormoon dopamine. Volgens wetenschappers speelt dopamine echter geen rol wanneer het gaat om lust.

Aan deze signalen herken je lust

 1. Een serieus gesprek voeren? Dat zit er bij jouw date niet in. In de kroonluchters hangen daarentegen wel.
 2. Complimenten over je lijf, uiterlijke voorkomen of kleding voeren de boventoon.
 3. Gevoelens? Daar hebben jullie het eigenlijk nog geen enkele keer over gehad.
 4. Je voelt een bepaalde ‘high’ wanneer je in zijn of haar buurt bent.
 5. Een ontbijtje eten of knuffelen zit er in de meeste gevallen niet in.

Aan deze signalen herken je liefde

 1. Jullie hebben dezelfde humor en kunnen goede gesprekken voeren.
 2. Samen doen jullie verschillende activiteiten. Wandelen, een ijsje halen, een drankje drinken op het terras of picknicken in het park: niets is jullie te gek.
 3. Jullie zijn een luisterend oor voor elkaar.
 4. Je gevoel is meer steady en onzekerheid voert niet de boventoon.
 5. Het gevoel voor de ander is sterk en je wil niets anders dan continu aan diegene denken of over hem of haar praten.

Beoordelen

Ben jij momenteel aan het daten en herken jij punten uit beide categorieën? Maak je dan vooral niet te veel zorgen. Iedere relatie is anders en heeft een andere start. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de sterkste relatievorm een basis heeft van zowel liefde als lust. Wanneer beide partijen deze gevoelens ervaren, is er dus helemaal niets aan de hand. Doe waar je je goed bij voelt!

Lifestyle
 • Dingen voor Vrouwen
 • Ketut Subiyanto