Ai: dit ingrediënt in je shampoo kan voor haaruitval zorgen

Wist jij dit al?

haaruitval shampoo

Haaruitval kan door meerdere dingen veroorzaakt worden. Zo kan het genetisch zijn, maar het kan ook door stress komen of omdat je simpelweg ouder wordt. Maar wist je dat het in sommige gevallen ook veroorzaakt kan worden door bepaalde ingrediënten die in je shampoo zitten? Say what?!

Boosdoener

Waarschijnlijk heb je het ooit al een keer gehoord, maar siliconen kunnen het probleem zijn. How come? Haarproducten met siliconen laten als het ware een 'laagje' op je haar achter. Enne, bij veelvuldig gebruik (en zonder een reinigende shampoo) bouwt dit alleen maar op en wordt het probleem dus alleen maar erger.

Siliconen

"Haarproducten met siliconen laten een laagje achter op je haar en hoofdhuid, waardoor het je lokken verzwaart en je haarfollikels blokkeert", legt dermatoloog Dr. Orit Markowitz aan SheFinds uit. Het resultaat? Uiteindelijk kan dit voor haaruitval zorgen.

Ook tricholoog (dermatoloog gespecialiseerd in haarziekten en haarafwijkingen, red.) Gretchen Freise is het daarmee eens. Volgens haar kan het moeilijk zijn om je haar te ontdoen van deze schadelijke buildup. "Vormen van siliconen die niet in water oplosbaar zijn, zijn heel moeilijk te verwijderen tijdens een 'normale' douchebeurt. Je hebt hier een goede reinigende shampoo voor nodig."

Schrap dit ingrediënt

Er staat trouwens één type silicone op de lijst van gevaarlijke haaringrediënten: dimethicone. Dit is volgens haarexperts een type silicone dat in heel veel haarproducten zit en bijdraagt aan productopbouw. Wat weer de reden kan zijn dat je haar vettig aanvoelt.

En dat is nog niet alles, want doordat het product fungeert als een 'beschermde laag' op je haar, houdt het vocht en voedingstoffen tegen en trekt het vuil en stof aan. Yikes! "Het kan de poriën op je hoofdhuid verstoppen en huidirritatie veroorzaken."

Als je dus last hebt van irritatie en haaruitval (en je denkt dat het aan je shampoo ligt), dan kan een siliconenvrij product de eerste stap zijn naar gezonder haar. Worth the try, right?

Beauty
  • SheFinds
  • iStock