Wat te doen als je gevoelens voor je collega hebt?

Moeten jullie dit direct vertellen aan je baas of?

Wist je dat veel mensen hun partner op werk ontmoeten? Terwijl daten met iemand op kantoor vaak wordt afgekeurd. Zo hebben sommige bedrijven er zelfs een heel beleid voor. Maar wat nou als jij en je collega vaak met elkaar flirten en het een kans willen geven?

Waarom vallen we voor een collega?

Het is vaak geen rocket science waarom collega's voor elkaar vallen. Je brengt immers een grote hoeveelheid tijd met elkaar door op werk. “Als je mensen dichtbij elkaar zet, samen laat werken met open en kwetsbare gesprekken, dan is de kans groot dat er een romantische relatie ontstaat”, zegt Art Markman, professor in psychologie en marketing aan de Universiteit van Texas in Austin, tegen Harvard Business Review.

But that's not all. Zo heeft onderzoek aangetoond dat we vaak ook vallen voor mensen die op onszelf lijken. “Hoe bekender je bent met de persoon, hoe waarschijnlijker het is dat je je tot elkaar aangetrokken voelt”, legt Amy Nicole Baker, universitair docent psychologie aan de Universiteit van New Haven, uit. Voel je je aangetrokken tot een collega? Ga dan wel voorzichtig te werk. Hieronder een aantal dingen om over na te denken.

Ken de risico’s

Voordat je blindelings je gevoel volgt, is het verstandig om eerst de risico's in te zien. Er is namelijk een kans dat de relatie niet gaat werken en er dan gekwetste gevoelens zullen zijn. En dan hebben we het nog niet eens over een belangenverstrengeling gehad. “Je professionaliteit kan in twijfel worden getrokken. Vooral als mensen je motieven om de relatie aan te gaan niet als iets positiefs zien”, zegt Baker. Hiermee wordt bedoeld dat sommige collega's kunnen denken dat je je romantische partner een voorkeursbehandeling geeft of juist andersom.

Ken het beleid van het bedrijf

Veel bedrijven verbieden werknemers om te daten met collega's, verkopers, klanten of leveranciers. Zorg er dus voor dat je dit eerst goed onderzoekt, voordat je een relatie begint.

Verberg het niet

Het is belangrijk om open te zijn over de relatie met je collega's en je baas. Dit advies kan moeilijk op te volgen zijn, vooral als je niet zeker weet waar de relatie heen gaat. “Je hoeft het ze niet te vertellen na de eerste date, maar het laten weten vermindert wel de ongemakkelijkheid. En dit vergroot weer de kans dat ze positief tegenover de relatie zullen staan. En ook als je het niet vertelt, komen ze er uiteindelijk toch wel achter,” aldus Markman.

Wat als jullie uit elkaar gaan?

Helaas loopt niet elke romance goed af en als jij of je partner besluiten er een punt achter te zetten, kun je maar beter voorbereid zijn. “Als je mensen over de relatie hebt verteld, houd ze dan op de hoogte van het feit dat jullie niet meer samen zijn. En probeer zo professioneel mogelijk te blijven”, zegt Markman.

Vind je het te pijnlijk om na jullie breuk samen te werken? Dan is het misschien verstandig om je baan op te zeggen of over te stappen naar een andere afdeling. “Hoe minder drama, hoe beter”, aldus Baker.

Bron: Harvard Business Review | Beeld: The Bold Type

Laatste nieuws