Kan de juiste kleding bijdragen aan een zelfverzekerder gevoel? 

Ook de manier waarop we ons kleden kan een bijdrage leveren aan ons zelfvertrouwen.

kleding zelfverzekerder gevoel

Wanneer je op zoek bent naar manieren om zelfverzekerder te zijn, stuit je vaak op artikelen over mindset. Het internet en de bladen staan er vol mee. Maar ook de manier waarop we ons kleden kan een bijdrage leveren aan ons zelfvertrouwen.

Hoe kleding ons beïnvloedt

Kleren hebben een grote impact op hoe we ons voelen, en daarmee ook op ons zelfvertrouwen. Uit een onderzoek van psychologen aan de California State University blijkt dat kleding de manier waarop we denken beïnvloedt. “Kleding beïnvloedt niet alleen de manier waarop we anderen zien en hoe mensen zichzelf zien, maar kan ook de besluitvorming op belangrijke manieren beïnvloeden door de invloed ervan op de verwerkingsstijl”, aldus het onderzoek. Het ging hierbij om een studie naar formele kleding. Dressing for the part kan dus daadwerkelijk werken!

Celebrity stylist Elizabeth Stewart merkte tijdens haar werk ook op dat de juiste outfit het zelfvertrouwen van iemand kan boosten. Daarvoor is het wel belangrijk dat je precies weet wat voor jou werkt. “Leer je lichaam kennen en leer wat voor jou werkt”, raadt ze aan aan SheKnows. “Een tip die ik veel deel is om een celebrity op te zoeken die hetzelfde lichaam heeft als jij en om dat te gebruiken als voorbeeld.”

Items voor in je kast

Om je zelfvertrouwen met kleding te boosten zou je volgens Stewart altijd een paar go-to items in je kast moeten hebben. “Er moet iets in je garderobe hangen dat altijd voor jou werkt. Ik geloof erin dat je daar meerdere items van moet hebben en schaf die items aan in meerdere variaties."

Ook lichaamstaalexpert Dr. Lillian Glass is overtuigd van het effect op kleding op het zelfvertrouwen. “De stukken die we dragen beïnvloedt de manier waarop we een indruk achterlaten.” Ook weet Glass dat 58 procent van de vrouwen zich zelfverzekerder voelt als ze mooie kleding van goede kwaliteit dragen.

Gevoel bij kleding

Nog iemand die kan beamen dat kleding je zelfvertrouwen een boost kan geven, is actrice Victoria Koblenko. “Het ligt misschien niet voor de hand, maar kleding speelt een heel grote rol in hoe een mens zich kan voelen”, vertelt ze in een gesprek met J LABEL, een merk dat strijd voor een verandering in de vervuilende kledingindustrie. “Ik weet zeker dat kleding een heel sterk instrument kan zijn in hoe je je voelt.”

Liefde en passie voor kleding

Met de campagne WE ARE CONNECTED laat J LABEL in samenwerking met Mumster zien hoe kleding vrouwen wereldwijd kan verbinden. De campagne bestaat uit een korte documentaire en een videoserie met bekende Nederlandse vrouwen, waaronder Victoria Koblenko. Ook zij bekeek de documentaire We Are waarin twee vrouwen uit India en Roemenië worden gevolgd die de kleding voor de collecties van J LABEL maken. Sunita en Millie zijn vrouwen die stukken maken die wij vervolgens dragen om ons goed over onszelf te voelen. Te zien is hoeveel passie zij stoppen in de items die zij maken. Ook bij Victoria bleef die passie niet onopgemerkt. “We staan minder stil bij hoeveel liefde er zit in het maken van een naadje of een labeltje, terwijl we dit de hele dag op ons blote lichaam dragen.”

Bekijk hieronder zelf ook de documentaire WE ARE, geregisseerd door Barbara de Baare.

Lifestyle
  • Psychological science, J LABEL
  • J LABEL
  • Barbara de Baare