Dit is waarom je siergrassen wilt kopen voor je tuin

Geef je tuin een zomerse update met prachtige pluimen en leliegrassen.

Siergrassen

Namen als Liliope Muscari, Luzula nivea en Stipa gigantea zullen je waarschijnlijk niet zoveel zeggen. Het zijn de namen van een aantal siergrassen die je tuin kunnen voorzien van wat va va voom. Mits je natuurlijk wel een beetje wegwijs bent in de wereld van deze grassen. Een aantal belangrijke vragen beantwoord:

Kunnen de siergrassen ook in een pot? 

We zijn helaas niet allemaal gezegend met een tuin. Gelukkig hoeft dat de siergras-pret niet te drukken. Zo kunnen de ornamental grasses ook in een pot geplant worden die je op je balkon kunt zetten. Let er wel op dat je de juiste soort koopt, want sommige grassen hebben veel ruimte nodig om te groeien.

Waar kun je de siergrassen het beste planten of neerzetten?

Siergrassen zijn erg veelzijdig en als je je een beetje verdiept in de grassenfamilie kun je de perfecte soort vinden voor die nog kale plek in jouw tuin of balkon. Veel siergrassen houden van een plek in de zon of een plek waar deels schaduw is. Wil je juist dat ene schaduwplekje in je tuin wat opfleuren? Ook dan is er geen nood aan de man. Verscheidene grassen zoals de Carex-varianten gedijen prima in de schaduw. Op plantengrow.nl vind je wel 15 verschillende Carex-soorten!

Hoe plant je ze überhaupt?

Geen groene vingers? No worries. Siergrassen zijn low maintanance en het planten ervan is niet heel ingewikkeld. Je kunt de grasses het hele jaar door planten, mits de grond niet bevroren is. Wel is het belangrijk dat je een diepe kuil graaft, want de planten hebben een diep wortelgestel (wat ook weer voordelig is, want hierdoor sterven ze niet meteen tijdens droge periodes.)

Ga je aan de slag met een siergras? Graaf dan een kuil die twee keer zo diep is als de wortelkluit. Doe wat compost in de kuil en haal de wortels voorzichtig een beetje los voor je de plant in de kuil zet. Vul de kuil met aarde en voorzie de plant van genoeg water.

Hoe werkt dat snoeien precies?

Als plantenmama’s willen we onze plant kids natuurlijk voorzien van de juiste zorg. Snoeien is daarbij een onvermijdelijk onderdeel. In de winter beschermen de bladen van je sierplant zichzelf. Snoei de plant daarom nooit in het najaar. Wanneer je ‘m dan wel moet snoeien? In het voorjaar! Daarmee verjong je de plant als het ware en hierdoor komt-ie ook weer eerder op gang in het voorjaar.

Gebruik voor het snoeien een scherpe snoeischaar (en bescherm je handen met een paar stevige tuinhandschoenen). Het blad kun je het beste afsnoeien tussen de 5 en 20 centimeter. Hoeveel je van de plant afhaalt, hangt af van de grootte ervan.

Good luck!

Lifestyle
  • Eurofleur, Unieke tuinen
  • Zalmen Pollak