Op reis gaan in 2021: dit heb je nodig

Met de juiste voorbereiding is veilig reizen zeker mogelijk.

Lees ook

Even een last-minute boeken of een weekendje naar Thailand of Parijs vliegen is zo makkelijk nog niet in 2021. Door het coronavirus hebben landen strikte regels voor inkomende reizigers. Toeristen moeten bij aankomst bijvoorbeeld een negatieve PCR laten zien. Klinkt lastig? Is het een beetje, maar met de juiste voorbereiding is veilig reizen zeker mogelijk. Hieronder leggen we je uit wat je nodig hebt om te kunnen reizen en hoe je voorbereidingen treft.

Plan een coronatest

Veel landen in Europa en de rest van de wereld laten alleen reizigers toe die een negatieve testuitslag van een PCR test kunnen laten zien. In de nabije toekomst kan dit ook met een bewijs van vaccinatie, maar dat is nu in veel landen nog niet aan de orde. Als je op reis gaat moet je met twee dingen rekening houden. Allereerst met de regelgeving omtrent quarantaine in het land waar je naartoe reist. Daarnaast moet je op de hoogte zijn van de regels omtrent de PCR test. Deze verschillen namelijk per land. Sommige landen vereisen een coronatest die niet ouder is dan 24 uur, waar in andere landen 48 of 72 uur geldt.

Waar kan ik een PCR test doen

Bij de GGD kun je gratis op corona laten testen, maar hier krijg je geen reiscertificaat. Dat is dus wel verplicht als je reist. Daarom moet je een commerciële coronatest laten doen. Hier kan je namelijk gewoon door de teststraat langsrijden met de auto. De test wordt vervolgens bij je afgenomen terwijl jij in de auto blijft zitten. Dat is extra veilig, want dan kom je met zo min mogelijk mensen in aanraking. Reserveer gemakkelijk online een afspraak op de gewenste datum en tijdstip. Afhankelijk van de soort PCR test (spoed of gangbaar) krijg je de uitslag dezelfde dag of de volgende dag toegestuurd.

Reiscertificaat meenemen

Als je een coronatest laat afnemen bij Spoedteststraat dan krijg je de uitslag toegestuurd per email. Hierbij krijg je ook een reiscertificaat als de uitslag negatief is. Dit reiscertificaat staat op jouw naam en heeft ook een unieke code. Bij aankomst in het land waar je naartoe reist zal om dit document gevraagd worden. Als de coronatest maximaal 48 uur geleden mag zijn afgenomen bij aankomst in het land, dan moet je de dag voor vertrek je laten testen. Elk land heeft haar eigen regels omtrent de PCR test – en hoe oud deze maximaal mag zijn. Het is dus erg belangrijk dat je actuele reisinformatie checkt op de overheidssite van het land waar je heen reist.

Quarantaine

In sommige landen moet je ook met een negatieve testuitslag toch verplicht in quarantaine. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van deze informatie voordat je besluit om op vakantie te gaan. Een 7-daagse vakantie is lastig als je verplicht 5 dagen in quarantaine moet. De overheidssite van het land is de meest betrouwbare plek om op de hoogte te blijven van de huidige regels. Houdt er ook rekening mee dat regels snel kunnen veranderen, check deze informatie dus regelmatig.

Terugreizen naar Nederland

Iedereen die terugreist vanuit een risicogebied naar Nederland moet een negatieve PCR test laten zien. Dat betekent dat je nogmaals een test moeten laten doen voordat je terugreist naar Nederland. Ja, het is inderdaad een heel proces! Op de site van de Rijksoverheid kun je zien welke landen momenteel gelden als veilig. Als je terugreist vanuit een land dat als veilig wordt beschouwd dan is geen PCR test nodig. Kom je uit een risicogebied, dan moet je bij aankomst in Nederland een negatieve uitslag van een PCR test hebben die niet ouder is dan 72 uur.

Algemeen reisadvies

Ruim een jaar na de eerste lockdown is het begrijpelijk dat we snakken naar een fijne vakantie. Echter is een goede voorbereiding daarvoor noodzakelijk. Wees op de hoogte van de situatie in landen waar je eventueel naar toe wil reizen, en kies wellicht voor een wat langere vakantie dan slechts een paar dagen weg. Houdt er ook rekening mee dat regels omtrent corona snel kunnen veranderen. Reizen naar een ‘code oranje’ gebied brengt daarom altijd extra risico’s met zich mee.

Bron: spoedteststraat.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Welke soort pony het beste bij jouw gezichtsvorm past

Ideaal als je even wat anders met je haar wilt.

Moet je tijdens een sollicitatie je side hustle benoemen?

Van af en toe een evenement organiseren tot kleding verkopen in je eigen webshop.

Zie ook