Moeten we elk jaar een nieuwe coronaprik halen?

Moeten we het coronavaccin net als de griepprik elk jaar opnieuw toegediend krijgen?

coronaprik

Momenteel worden in Nederland duizenden mensen per dag geprikt met het coronavaccin. En hoewel veel mensen nog wachten op hun beurt, rijst al wel de vraag of deze prikronde voldoende is. Of wordt het net als de griepprik een jaarlijks terugkerend ding? Voor een eenduidig antwoord is het nog te vroeg, maar dit is wat experts vermoeden.

Daling in besmettingen

Het gaat de goede kant op met de coronacijfers. De afgelopen week lag het aantal ziekenhuisopnames 43 procent lager dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal besmettingen daalde met 18 procent. Het RIVM stelt dat de resultaten van de vaccinatiecampagne een stuk zichtbaarder worden, maar hoe zit het eigenlijk met die prik? Is eenmalig vaccineren (met twee prikken, dat dan weer wel) genoeg voor immuniteit? Of moet het vaccin net als de griepprik elk jaar geprikt worden?

Immuniteit

Een groot deel van de experts vermoedt dat we uiteindelijk immuniteit tegen corona zullen ontwikkelen. Niemand weet alleen hoelang dat gaat duren. En hoe lang beschermt het vaccin mensen? Onderzoeken toonden al wel aan dat Pfizer en Moderna lang genoeg beschermen bieden voor ten minste zes maanden. Wat daarna gebeurt? Dat is helaas nog niet bekend.

“We moesten vanaf het begin erg open zijn in het feit dat we niet weten hoe lang de vaccins bescherming bieden”, vertelt Cameron Wolfe, professor in de medicijnen en infectiezieken aan School of Medicine aan HuffPost. We gebruiken de vaccins simpelweg nog niet lang genoeg om daar meer over te kunnen zeggen. Met verschillende methodes proberen expert momenteel wel te achterhalen hoe lang de vaccins bescherming bieden. Als het vaccin naar verloop van tijd inderdaad kracht verliest, is het mogelijk dat het vaccin geboost moet worden met nieuwe prikken. Experts zijn het er alleen nog niet over eens wanneer die boostende prik gezet moet worden.

Wel of geen extra prik?

Rochelle Walensky, van The Centers for Disease Control and Prevention (een soort RIVM in Amerika), vertelt dat zij momenteel onderzoeken of een extra prik nodig zal zijn. De CEO van Pfizer suggereert daarentegen dat mensen die de prik vroeg kregen, een extra prik nodig kunnen zijn in september. Andere experts beweren weer dat een extra prik niet nodig zal zijn. Voorlopig blijft het dus afwachten om te zien of we een extra prik nodig hebben of niet. “Het komt erop neer dat we het niet weten”, vertelt infectieziekte-expert Anthoy Fauci eerlijk, “maar het zou stom zijn om ons niet voor te bereiden voor zoiets als het wel nodig is.”

Misschien ook voor jou:
Zo lang kan het coronavirus op je kleding overleven
Lifestyle
  • Tips en Weetjes, Huffpost
  • iStock