Af en toe weer naar kantoor? Zo zorg je voor een gezonde werkomgeving

Dat terugschakelen kan wellicht even tricky zijn.

Er worden steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Wat betekent dat er eindelijk licht aan het einde van tunnel te zien is. Ondanks dat we ons nog steeds aan de basisregels houden en de drukte blijven vermijden, is het voor sommigen mogelijk om weer af en toe naar kantoor te gaan. Enne, dat terugschakelen kan wellicht even tricky zijn. Daarom 6 tips over hoe je een gezonde werkomgeving voor jezelf creëert.

1. Neem je eigen lunch mee

Meal preppen wordt weer een wekelijkse (of dagelijkse) bezigheid. Zo beslis je zelf wat voor een lunch je mee wilt nemen naar je werk. Investeer in een goede lunch box, eentje die bij voorkeur lekproof is zodat je ook makkelijk salades kunt meenemen, en geef jezelf een gezonde lunch tussendoor. Het makkelijkst is om deze de avond van tevoren al klaar te zetten.

2. Ga voor een zwarte koffie

Koffie op zich is helemaal niet zo slecht voor je als altijd gedacht werd. Het is vooral wat er in de koffie gaat dat je tanden schaadt en je lijn geen goed doet, namelijk de suiker en de room. Probeer deze achterwege te laten door voor goede koffie te gaan, versgemalen van hele bonen uit een goede koffiebonen machine, zodat de smaak niet te evenaren is, en je helemaal geen toevoegingen nodig hebt. Wil je toch wat zoet in je koffie, ga dan liever voor iets als stevia.

3. Healthy snacks

Naast een gezonde lunch, is het rond koffietijd, of tegen het einde van de dag vaak fijn een snack bij de hand te hebben. Ook hier is het weer verleidelijk voor de lekkere trek te gaan en een bezoekje aan de snoepautomaat te brengen, maar beter is uiteraard om jezelf en je lichaam een plezier te doen met een gezond tussendoortje. Een stuk fruit, of zelfs wat groenten, zoals geschrapte worteltjes of stukjes zoete paprika leveren, veel voedingswaarde. Voor een beter denkvermogen kun je gaan voor walnoten, yoghurt, of andere snacks die goed zijn voor je hersenen.

4. Zitten en staan

Wat je met je lichaam doet is net zo belangrijk als wat je erin stopt. We weten ondertussen wel dat de hele dag zitten niet goed is voor je. Wissel je werkhouding regelmatig af tussen zitten en staan, en probeer telefoontjes lopend af te handelen. Stel voor om meetings te combineren met een wandelingetje en las momenten in de dag in om even te stretchen. Sta je bijvoorbeeld voor de koffiemachine te wachten, doe dan een paar simpele rekoefeningen voor de armen en de schouders. Hiermee stimuleer je de bloedsomloop, wat ook weer goed is voor je denkvermogen en concentratie.

5. Zoek nieuwe contacten

De mensen met wie je veel omgaat, beïnvloeden je gedrag, of je je hier nu bewust van bent of niet. Heb je vaak de wat meer negatieve types op kantoor om je heen, zoals de ‘Never-not-eating person’ of de Drama Queen, neem je dan voor iets verder te kijken voor contacten op het werk. Wellicht is er een collega die je nog niet zo goed kent, die ook graag na het werk nog even zou willen gaan sporten, in plaats van thuis op de bank te crashen. Of een collega die ook graag zijn eigen lunch meeneemt, en waarmee je tussen de middag dus samen even in het park om de hoek kan gaan zitten.

6. Zet wat planten neer

Planten zijn goed voor je humeur en helpen de lucht zuiveren. Het staat ook gewoon leuk, wat groen om je heen, om je minder het gevoel te geven dat je toch de hele dag binnen zit. Tot slot, en iets waar je baas ook blij van wordt, is er bewezen dat net als goede koffie groen in de omgeving positief werkt op de productiviteit en concentratie. Ook zou het ziekteverzuim verminderen en werknemers algemeen tevredener maken. Redenen zat dus om je bureau een beetje op te frissen met wat botanische accenten. Ga voor planten met grote groene bladeren, die geen direct daglicht nodig hebben, en niet al te vaak water hoeven te krijgen. Goede keuzes zijn Spathiphyllum, Areca Dypsis, Chlorophytum en de simpele varen (Nephrolepis).

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws