Yum! Deze 3 zomerse rijstrecepten wil je uitproberen

Welke ga jij proberen?

Heb jij tijdens warme temperaturen ook vaak geen inspiratie wat je die avond wil eten? We've got your back! Want deze drie onderstaande rijstrecepten zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook zeer geschikt voor zomerse avonden. Benieuwd? Komen ze:

1. Indonesische Soto ajam met Basmati rijst

Bij de zomer denk je wellicht niet meteen aan soep, maar eigenlijk is het juist een ideaal gerecht met warm weer.

Tilda

Ingrediënten
Voor 4-6 personen

250 g Tilda Coconut, Chilli & Lemongrass Steamed Basmati rijst
– 400 g kipfilet
– 300 g boontjes of kousenband
– 4 eieren
– 3 knoflooktenen
– 3 sjalotjes
– 2 soto boemboes
– 4 limoenbladeren
– 1 groene of rode peper
– 1 biologische limoen of citroen
– 1 citroengrasstengel
– 3 cm (geschilde) gember
– 1/2 tl salt flakes
– 2 l water
– gefrituurde uitjes
– verse koriander
– zonnebloemolie

Bereidingswijze

1. Verwarm een scheut zonnebloemolie in een soeppan op middelhoog vuur. Snijd de sjalotjes in dunne ringen, hak de knoflook fijn en doe deze samen met de 2 soto boemboes in de pan. Bak een paar minuten, zodat alle smaken vrijkomen.

2. Snijd de kip in grove stukken en bak deze nog een paar minuten mee in de pan. Kook 2 liter water en doe dit in een maatbeker. Doe hier de limoenbladeren, geschilde gember, gekneusde citroengrasstengel en salt flakes bij. Laat dit een paar minuten intrekken en giet het dan in de soeppan. Roer even, zet het vuur iets lager en doe de deksel op de pan.

3. Haal de zijkanten van de boontjes of kousenband eraf en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer anderhalve centimeter. Voeg ze toe aan de soep en laat dit minimaal nog 20 minuten pruttelen. Gebruik 2 vorken om de kip een beetje uit elkaar te trekken. Als de soep klaar is, pak je een halve citroen of limoen en pers je deze helemaal uit. Roer de soep goed door, proef en voeg eventueel nog een snufje salt flakes toe.

4. Verwijder de zaadjes uit de peper. Snijd de peper in dunne ringetjes en serveer in een apart bakje op tafel.

5. Kook de eieren in een pan met water, doe de deksel erop en zet een timer op 7 minuten.

6. Knip de bovenkant van de Tilda rijst verpakking af en giet er 2 eetlepels van de warme soep bij. Roer even en serveer de rijst op een apart bord.

7. Pel de eieren en snijd ze doormidden. Schenk de soep in soepborden. Leg de gehalveerde eieren in de soep en schep hier naar smaak rijst, pepertjes en gefrituurde uitjes bij.

Tip
Serveer wat citroen- of limoenpartjes bij het gerecht voor een frisse touch. Ben je een koriander liefhebber? Pluk wat blaadjes en verdeel ze over je soep.

2. Snelle paella met garnalen

Breng de Spaanse sferen in huis met deze heerlijke paella.

Tilda

Ingrediënten
Voor 4 personen

– 500 g Tilda Sweet Chilli & Lime Steamed Basmati rijst
– 600 g diepvries doperwten
– 20 ongepelde reuzengarnalen (uit de vriezer)
– 2 (biologische) citroenen
– 4 el fijngehakte platte peterselie

Bereidingswijze

1. Breng water aan de kook en kook de erwten ongeveer 4 minuten.

2. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de garnalen.

3. Verwarm ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.

4. Giet de erwten af met ijskoud water.

5. De garnalen zijn gaar wanneer ze van buiten helemaal roze zijn en van binnen wit. Pel de garnalen en breng op smaak met peper en zout en het citroensap van één citroen. De andere citroen snijd je in plakjes of schijfjes.

6. Roer de erwten door de rijst, het liefst met een vork zodat de rijst mooi luchtig blijft.

7. Verdeel de rijst over vier diepe borden en leg hier de garnalen op. Garneer met de platte peterselie en plakjes of schijfjes citroen.

3. Vietnamese rijstsalade met kokos-rode curry rijstballetjes

Deze vrolijke salade is ideaal om op een zomerse avond op tafel te zetten.

Tilda

Ingrediënten
Voor 4 personen

– 250 g Tilda Coconut Steamed Basmati rijst
– 1 komkommer, in halve maantjes
– 300 g wortel julienne
– 100 g gemengde sla
– 3 stengels lente-ui, in plakjes
– 15 g verse koriander, grof gehakt

Voor de dressing

– 1 limoen, sap en rasp
– 3 el sojasaus
– 1 el appelazijn
– 1 el sesamolie

Voor de rode curry rijstballetjes

– 250 g Tilda Coconut Steamed Basmati rijst
– 250 ml kokosmelk
– 3 el rode currypasta
– 1 duim gember, geschild en geraspt
– 50 g panko of paneermeel
– 1 limoen, het sap
– 1 el zonnebloemolie
– peper en zout, naar smaak

Bereidingswijze

Voor de rijstballetjes

1. Bereid de Coconut Steamed Basmati rijst volgens de instructies op de verpakking.

2. Verhit een pan op middelhoog met een eetlepel zonnebloemolie. Fruit hierin de rode currypasta. Voeg nu ook de gember toe, en daarna ook de rijst, het sap van de limoen en de kokosmelk. Breng op smaak met peper en zout. Laat dit inkoken totdat een dik mengsel ontstaat en de rijst papperig begint te worden. Blijf het bakken tot het een dikke massa wordt. Lijkt het nog nat? Voeg dan eventueel alvast een eetlepel paneermeel toe (of fijngemalen panko). Haal de pan van het vuur af en laat afkoelen.

3. Wanneer de rijst helemaal is afgekoeld, is het tijd om de balletjes te vormen. Verwarm de oven op 200 °C. Maak je handen een beetje nat om plakken te voorkomen, en maak rijstballetjes van 1 el vulling (ongeveer de grootte van een golfbal). Hiermee zou je ongeveer 12-16 balletjes kunnen vormen. Druk voordat je een balletje probeert te vormen eerst de vulling goed bij elkaar tot een beetje olie vrijkomt. Zo zorg je ervoor dat de balletjes mooi hun vorm behouden. Rol daarna de balletjes door het paneermeel of de panko. Ga door tot de rijstvulling op is.

4. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze 25 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de balletjes vervolgens een paar minuten afkoelen.

Voor de Vietnamese rijstsalade

1. Bereid de Coconut Steamed Basmati rijst volgens de verpakking, en laat afkoelen.

2. Meng in een grote kom, de gemengde sla, komkommer, lente-ui en wortel.

3. Maak ook de dressing door de appelazijn te mengen met de sojasaus, sesamolie, en het sap en de rasp van een limoen.

4. Serveer de rijstsalade met de dressing, rode curry rijstballetjes en garneer met verse koriander.

Beeld: Mikhail Nilov, Tilda rijst

Laatste nieuws