Dit is het verschil tussen een gewone migraine en een stille migraine

Hoe gek het ook klinkt: bij een stille migraine is er geen sprake van hoofdpijn.

stille migraine

Degenen die weleens door een migraine gevloerd zijn, weten dat het meer is dan een 'slechts' een zware hoofdpijn. Wat niet iedereen echter weet is dat je ook migraine kunt krijgen zónder hoofdpijn. Het wordt ook wel de stille migraine genoemd. Wij vertellen je meer over deze migrainevariant.

Stille migraine

Migraine zonder hoofdpijn. Sounds a bit like saying hoofdpijn zonder hoofdpijn. Toch is het niet zo gek als het klinkt. Mensen die weleens een migraine hebben gehad, weten dat je naast de hoofdpijn ook last kunt hebben van andere symptomen. Denk aan aura’s (waarbij een vlek in je beeld verschijnt die verschillende kleuren en vormen kan aannemen) en gevoelig zijn voor licht of misselijkheid. Bij een stille migraine kun je al die symptomen ervaren, behalve hoofdpijn.

Symptomen

Een stille migraine kan dus komen met aura's en een gevoeligheid voor licht. Daarnaast kun je bij een stille migraine ook nog de volgende symptomen ervaren:

  • Aurasymptomen zoals gekke geuren ruiken, een tintelend gevoel in de armen of nek ervaren, problemen met gehoor, slapheid in de armen, problemen met spraak;
  • Gevoelig voor licht en harde geluiden;
  • Gevoelig voor bepaalde geuren;
  • Overgeven en misselijkheid.

Volgens neuroloog Cliffor Segil zijn bovenstaande symptomen de symptomen van een ‘klassieke stille migraine’. De dokter vertelt aan Singlecare dat oogmigraine daarnaast ook een vorm van een stille migraine is. Hierbij wordt het zicht van iemand tijdelijk beperkt. Iemand kan dan veel vlekken zien en dit kan voor duizeligheid zorgen. Daarnaast bestaat er ook nog hemiplegische migraine. Bij deze vorm van een stille migraine heeft iemand tijdelijk beroerte-achtige symptomen, zoals verlamming of gevoelloosheid aan een kant van het lichaam. In dat geval is het zeker wijs om even een dokter te raadplegen.

Heb je regelmatig last van bovenstaande symptomen? Dan raadt Dr. Segil je aan om hierover te praten met je dokter. “Zeker als het voor stress zorgt of je leven erg beïnvloedt.”

Lifestyle
  • Singlecare, Dingen voor Vrouwen
  • Mikael Blomkvist