Deze symptomen kunnen duiden op een voorhoofdsholteontsteking

En hoe je het kunt onderscheiden van een verkoudheid.

voorhoofdsholteontsteking

Corona is de wereld nog lang niet uit, maar ook de reguliere griep kun je nog altijd vatten. Of – nog veel voorkomender in de winter – een verkoudheid. Alsof dat niet vervelend genoeg is, kun je dan ook nog eens te maken krijgen met een bij- of voorhoofdsholteontsteking. Hoe je het precies kunt herkennen? Wij vertellen je er het een en ander over.

Verkoudheid of voorhoofdsholteontsteking?

Verstopte, snotterige neuzen: typische symptomen van een verkoudheid. Een hevige verkoudheid kan er echter ook voor zorgen dat de holtes in het gezicht ontstoken raken. Dit wordt ook wel een bij- of voorhoofdsholteontsteking genoemd. Deze ontsteking kan erg pijnlijk zijn en kan het ademen bemoeilijken. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk om zo snel mogelijk van de ontsteking af te komen.

Symptomen

De holle ruimtes in het gezicht zitten achter de neus, in de bovenkaak en in het voorhoofd. Normaal gesproken zijn deze holtes gevuld met lucht. Bij een verkoudheid of allergische reactie kunnen deze holtes in het gezicht gevuld raken met slijm. Omdat in dit slijm veel bacteriën zitten, ligt een ontsteking al snel op de loer. De ontsteking kan ontstaan in de voorhoofdsholte, zeefbeenholte en de wiggebeenholte. In de meeste gevallen is er echter sprake van een kaakholteontsteking.

Een voorhoofdsholteontsteking is te herkennen aan een pijnlijk en drukkend gevoel in je hoofd. Buig je voorover met je hoofd, dan kun je een pijnlijk en kloppend gevoel ervaren. Ook moeite met ademhalen en het krijgen van koorts behoren tot de meest voorkomende symptomen. In veel gevallen is een bezoek aan de huisarts onnodig omdat specifieke medicatie voor een voorhoofdsholteontsteking niet bestaat. Stomen en een goede neusspray kunnen directe verlichting bieden om zo het slijm zoveel mogelijk op te lossen.

Aanhoudende koorts

Houdt de koorts lang aan? In zeer zeldzame gevallen kunnen de ontstekingen leiden tot ernstigere klachten zoals een ontsteking in de oogkas of een hersenvliesontsteking. Wanneer de ontsteking langer dan twee maanden aanhoudt is er sprake van een chronische voorhoofdsholteontsteking. Neem áltijd contact op met je huisarts als je informatie als je vermoedt dat je een voorhoofdsholteontsteking hebt. Hij of zij kan je het beste advies geven over wat je kunt doen.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes, DokterDokter, Gezondheidsplein, Gezondheidsnet
  • iStock