Deze plek op kantoor zorgt ervoor dat je productiever te werk gaat

Waar zit jij meestal?

Door de pandemie zijn veel bedrijven overgestapt naar hybride werkplannen, denk aan drie dagen naar kantoor tegenover twee dagen thuiswerken. Dit betekent dat er meer werkplekken op kantoor beschikbaar zijn. Enne, het kiezen van de juiste zitplaats zou ervoor kunnen zorgen dat je productiever aan de slag gaat.

Onderzoek

Het zitten aan een bureau met je gezicht naar de kamer en een klein aantal mensen in het zicht, zou het beste werken als je geconcentreerd en productief wil zijn. Althans, als we een gepubliceerd onderzoek van de University College London mogen geloven. Heb je je stoel richting teveel mensen gericht? Dan zou dat, volgens hetzelfde onderzoek, er weleens voor kunnen zorgen dat je je minder op taken kunt concentreren en ook minder productief aan het werk bent.

Het onderzoek toonde ook aan dat het voor werknemers verontrustend is om van de kamer af te kijken, omdat dit hun vermogen om met anderen te communiceren belemmert. “Psychologisch houdt het verband met het gevoel van controle, het gevoel dat ik de kamer visueel kan controleren, in plaats van dat er een heleboel verrassingen achter mijn rug zijn”, legt Kerstin Sailer, een van de auteurs van het onderzoek, uit aan CNBC.

Zitplek

Ook kwam naar voren dat stoelen bij het raam eerder gekozen worden dan een stoel bij de muur, dit zou werknemers in staat stellen om zich beter te concentreren. Hier is een verband met ingewortelde menselijke voorkeur. “Namelijk de voorkeur aan blootstelling aan meer daglicht”, aldus Sailer.

Niet alleen is het uitzicht belangrijk, maar ook de stoel heeft invloed op hoe je je voelt. “Je voelt je veel meer in je macht als je een sterke rugdekking hebt, dus met een muur achter je bijvoorbeeld, wat een signaal van kracht is. Maar wat dat echt intuïtief betekent, is dat niemand achter je kan komen en je ongemerkt kan besluipen”, vertelt Linda Chu, oprichter van Out of Chaos, aan CNBC.

Oprichter en directeur van Space Works Consulting, Lily Bernheimer, stelt voor om plaats te nemen op “ninja-proof stoelen”. Wat dit precies is? “Een ninja-proof stoel is een stoel met de rug naar de muur, wat een gevoel van toevlucht en veiligheid geeft.” Daarnaast adviseert ze ook om een plek te vinden met een goed uitzicht naar buiten. “Dit kan de mentale functies tot 25% verbeteren”, aldus Bernheimer. Noted!

Welk plekje ga jij aankomende week claimen?

Bron: CNBC | Beeld: CoWomen

Laatste nieuws