Aha! Met deze 3 tips geef jij je grenzen aan bij baas

Er is een dunne lijn tussen werk en privé ontstaan.

grenzen aangeven

Grenzen aangeven op de werkvloer was voor de pandemie al moeilijk genoeg. Maar het afgelopen jaar is er een dunne lijn ontstaan tussen werk en privé, doordat de meeste mensen vanuit huis werken. Het resultaat? Je baas die 's avonds laat nog sms'jes en mailtjes stuurt, waardoor je de behoefte voelt om meteen te reageren. Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je je grenzen kunt aangeven.

1. Wees duidelijk

Vind je dat je baas of collega te ver gaat buiten werktijden om? Kijk dan eerst of het misschien aan je eigen gedrag kan liggen. Als je jezelf op alle uren van de dag beschikbaar stelt, dan verwelkom je die communicatie. Je hoeft niet à la minute te reageren als je na werktijd een berichtje krijgt. Want wat gebeurt er als je de volgende dag pas om 9 uur reageert? Tenzij de vraag of taak super dringend is, hoef je niet te reageren of alles te laten vallen om het gedaan te krijgen.

2. Ga het gesprek aan

Erger jij je keer op keer aan de berichtjes die je buiten werktijden om krijgt? Grote kans dat je baas hier niets van af weet, als je dit niet aangeeft. Geef je baas het voordeel van de twijfel en zeg hoe je je voelt, natuurlijk wel op een professionele manier. De kans is groot dat hij/zij redelijk zal zijn. Alles begint in elkaar over te lopen als je vanuit huis werkt, dus misschien beseft je baas niet eens hoevaak hij/zij je 's avonds laat nog berichtjes stuurt.

3. Houd je aan je grenzen

Ontvang je nog steeds elke avond laat berichtjes van je baas? Dan heeft je leidinggevende je niet goed begrepen, reageer dan ook pas de volgende dag tijdens de uren dat je wél aan het werk bent. Vraagt een collega, net een paar minuten dat je op het punt staat om af te sluiten, om aan iets te werken? Vertel diegene dan vriendelijk dat je er morgenvroeg aan begint. Een harde werker zijn, betekent niet dat je voortdurend oproepbaar bent en extra uren moet maken. Probeer je te concentreren op de resultaten en de vaardigheden die je toevoegt. Je verdient ook nog een leven buiten je werk om.

Carriere
  • PureWow
  • iStock