De favoriete loafers van prinses Diana zijn nog altijd te koop

Lady Di is en blijft een stijlicoon voor velen.

prinses Diana

Hakken? Daar wilde prinses Diana weinig van weten nadat haar scheiding achter de rug was. Comfort, it was! Lady Di zou echter Lady Di niet zijn als ze niet voor een stijlvolle schoen ging. Ze droeg het liefst stylish loafers, en het paar dat regelmatig haar voeten sierde is nog altijd te koop.

Eigen stijl

Niet met haar prinsessenjurken en tiara's, maar met haar off-duty outfits wist Diana veel modeliefhebbers te inspireren. In de jaren negentig, de jaren na haar scheiding van prins Charles, had prinses Diana steevast een paar loafers in de schoenenkast staan. Ze was vooral groot fan van het luxemerk Tod's en werd meerdere keren gezien met hetzelfde modelletje, maar in verschillende kleuren.

Beeld: Brunopress

Gommino

Het liefst droeg Diana het Gommino-model aan haar voeten, een mocassin die aan de onderkant bezaaid is met stukjes rubber. Een praktische maar stijlbewuste schoen die de prinses zowel op humanitaire missies als op sportieve uitstapjes in Londen droeg. De lederkleurige schoenen combineerde ze graag met een high-waisted broek en een riem in dezelfde kleur.

"Na haar scheiding was Diana een stuk vrijer. Alles werd meer gestroomlijnd en op de een of andere manier atletischer, passend bij haar rol als toegewijde liefdadigheidswerker", vertelt de voormalige stylist van Diana, Anna Harvey, aan Vogue. "De kleding die ze droeg naar Angola en Bosnië – de kraakwitte overhemden, de katoenen chinos – waren helemaal haar eigen idee en heel geschikt."

In kleur

Bij iedere outfit een passende kleur: prinses Diana had de Tod's schoenen ook in het zachtbeige, lichtblauw en lichtroze. De Gommino werd voor het eerst in de jaren zeventig vervaardigd en wordt ook vandaag de dag nog gemaakt. Met de hand, welteverstaan, en er zijn zo'n honderd verschillende stappen nodig om de eenvoudig ogende schoen in elkaar te zetten. Maar dan heb je ook wat: een tijdloze zomerklassieker die je ieder jaar weer een plekje in je garderobe kunt geven.

De schoen, en variaties daarvan, is ook vandaag de dag nog immens populair. Benieuwd hoe de loafers momenteel worden gedragen? Wij verzamelden wat looks.

Verkrijgbaar

De Tod's Gommini zijn onder andere verkrijgbaar op de website van het merk zelf (of je ze nu felgroen of paarsgeblokt wilt, hier vind je álle varianten) en bij de Bijenkorf voor 410 euro per paar.

Fashion
  • Grazia UK, Vogue UK, Beau Monde
  • Brunopress, Instagram