Is het oké om een sollicitatiegesprek te verplaatsen? 

Maar ook wat je het beste kunt doen als je onverhoopt niet meer kunt. 

sollicitatiegesprek verplaatsen

De datum waarop de meeste mensen zoeken naar een nieuwe baan is 7 januari. Het zal wel binnen het ‘new year, new me’-mantra vallen. Al vermoeden we dat ook na de coronacrisis veel mensen gaan jobhoppen. Heb jij een sollicitatiegesprek binnengehaald? Dan wil je die afspraak natuurlijk nakomen. Maar wat als je onverhoopt echt niet meer kunt op de afgesproken datum?

Is verplaatsen not done?

Een sollicitatiegesprek voor die ene droombaan willen verplaatsen, het zet je misschien niet meteen in het beste daglicht. Experts raden dan ook aan om een gesprek alleen te verplaatsen als je door omstandigheden echt niet anders kunt. En kom op zo’n moment niet met een raar excuus. Honesty is the best policy, zo stelt ook carrière-expert Jo Cresswell.

“Werkgevers zijn ook maar mensen en zij begrijpen dat hun werknemers – en kandidaten – een leven buiten werk hebben dat unieke prioriteiten en soms uitdagingen met zich mee kan brengen”, vertelt ze aan Stylist. “Als je een sollicitatie af moet zeggen om persoonlijke of familiale redenen, wees dan niet bang om hier eerlijk over te zijn. Als je dit doet, laat je het bedrijf zien dat je eerlijkheid hoog in het vaandel hebt staan en creëer je meteen een goede verstandhouding.”

To do

Cresswell tipt dat je een sollicitatiegesprek wel zo vroeg mogelijk moet verzetten, indien dit mogelijk is. “Wees ook flexibel in het afspreken van een andere datum.” Probeer daarnaast in oplossingen te denken. Wellicht heb je een been gebroken of kun je door een andere blessure niet naar het kantoor reizen. In dat geval kun je voorstellen om het gesprek via Teams of Zoom te houden.

Zeg een sollicitatiegesprek ook liever niet last minute af. Hier geldt dat je dat ook alleen kunt doen als het echt om een uitzonderlijke reden gaat. “Behalve als het een kwestie van leven of dood is, is het nooit een goed idee om een gesprek last minute af te zeggen”, vertelt carrièreconsultant Victoria McLean. “Tijd en moeite zijn al in het gesprek gestoken. Een werkgever hoopt ook dat jij de juiste kandidaat bent, maar laat dit idee eerder los als het lastig is om een afspraak te maken.” Als je echt niet anders kunt, wees dan ook in dit geval eerlijk over de afzegging. Eerlijkheid duurt immers het langst.

Carriere
  • Stylist UK
  • BrunoPress