Hoe vroeg kun je het beste aankomen voor je sollicitatiegesprek?

Te laat is natuurlijk nooit een goed idee, maar hoeveel minuten van tevoren kun je je het beste melden? 

Hoe vroeg kun je het beste aankomen voor je sollicitatiegesprek?

Te laat komen voor je sollicitatiegesprek werkt nooit in je voordeel. En je bent in principe op tijd als jij je een minuut voor het gesprek meldt, maar maak je er ook een verpletterende indruk mee?

De beste tijd

Dat je op tijd op je sollicitatiegesprek moet verschijnen is een gegeven. Maar hoeveel minuten van tevoren is nu de perfecte tijd? Want precies op tijd opdagen wekt wellicht de indruk dat je alles op het laatste moment doet. Amy Polefrone, CEO bij een groot bedrijf, vertelt aan Huffington Post dat je je het beste 10 tot 15 minuten van tevoren kunt melden bij je afspraak.

“Als je te vroeg bent, wordt degene die met jou een gesprek heeft nerveus en gaat diegene zich afvragen waarom je in hemelsnaam zo vroeg bent. Ook krijgt die persoon een opgejaagd gevoel”, zo verklaart Polefrone. Volgens haar is dit niet de eerste indruk die je wilt achterlaten. Carrière-expert Phylliss Hartman voegt eraan toe dat je op deze manier ook nog eens wanhopig over kunt komen. Ben je 10 tot 15 minuten te vroeg? Dan laat je zien dat je ready and eager bent op de juiste manier.

Hoe zit het dan met videogesprekken?

Maar hoe zit dat met virtuele gesprekken? Ook dan is er geen uitzondering op de regel. Met name eerste gesprekken vinden soms nog plaats via Zoom, Google Hangouts, Skype of Microsoft Teams. En ook als je een online job interview hebt, is het belangrijk om op tijd te komen.

“Er is geen excuus om te laat te komen, behalve als er een technische storing is”, stelt Hartman. “Soms denken mensen dat het een casual gesprek is. Maar je moet nadenken over wat je wilt overbrengen en duidelijk maken wat jij te bieden hebt.” Salarisonderhandelingscoach Josh Doody voegt daaraantoe dat je het beste vijf minuten van tevoren klaar moet zitten voor het gesprek. “Iemand moet niet denken dat ze op het laatste moment nog even een kop thee kunnen zetten.” Volgens de coach moet je vijf minuten van tevoren klaar zitten om op elk moment het inkomende gesprek te kunnen accepteren.

Carriere
  • Huffington Post UK
  • Adobe Stock