Hoe snel groeit je haar nou echt en kun je dit proces ook versnellen?

We zochten het voor je uit!

haargroei

Ook het gevoel dat je haar na een bepaald punt lijkt te stoppen met groeien? Well, you're not the only one! Maar gebeurt dit ook echt en zo ja, kun je hier dan iets aan doen? We zochten het voor je uit!

Haargroei

Wist je dat dit afhangt van een aantal factoren? Denk aan leeftijd, genetica, haartype en algemene gezondheid. "Gemiddeld groeit haar bij de meeste mensen ongeveer een halve centimeter per maand", vertelt Lulu Pierre, oprichtster van Boho Locs, aan PureWow.

Enne, je haargroei cyclus bestaat ook nog eens uit drie verschillende fasen: anageen, catageen en telogeen. "De groeifase, of anageen, duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar en het haar groeit ongeveer een halve centimeter per maand gedurende deze tijd. Aan het einde van deze fase komt het haar in de catagene fase. Dit is een korte overgangsfase die ongeveer 10 dagen duurt, voordat je lokken in de telogene fase komt. Dit is een rustfase waarin de haarstrengen uit de follikel vallen. De follikel blijft dan 3 maanden inactief, waarna het hele proces zich herhaalt", legt Dr. Hadley King, een gediplomeerd dermatoloog uit.

Leeftijd

We hate to break it to you, maar je haar kan dus wel op een bepaald punt minder snel groeien. "Haargroei kan vertragen als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Als je lichaam ouder wordt, kunnen veranderingen in je hormonen ervoor zorgen dat je lokken langzamer groeien", aldus Pierre. "Het kan ook zijn dat sommige follikels helemaal stoppen met groeien, waardoor het haar dunner wordt of die plekken kaal worden", vult dermatoloog King aan.

Op welke leeftijd je haar het snelst groeit? "Haar groeit het snelst tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar. Dit is het moment waarop de haargroei optimaal is en daarna neemt de groei af", aldus King. Maar geen paniek! Want de exacte snelheid van je haargroei (of het gebrek daaraan) hangt dus ook af van een aantal andere factoren, zoals je genetica, algehele gezondheid en voedingspatroon. En ook hormonale schommelingen kunnen de groei beïnvloeden.

Kun je het proces versnellen?

"Ja, hoewel je niet moet verwachten dat het van de ene dag op de andere groeit. Haargroei heeft tijd nodig en hoewel je niet veel controle hebt over hoe snel het zal groeien, heb je wel controle over de gezondheid van je haar én hoofdhuis - beide zijn belangrijke factoren om je haar sterker en gezonder te laten groeien", vertelt Pierre.

Belangrijk is dus om je hoofdhuid zo gezond mogelijk te houden tijdens de groeifase (anagene fase). Hoe je dit doet? Door een zachte shampoo te gebruiken! "Je hoofdhuid is een gevoelige plek, dus vermijd het gebruik van producten met agressieve ingrediënten (zoals sulfaten) die de natuurlijke oliën kunnen verwijderen. Zoek in plaats daarvan een shampoo die je haar en hoofdhuid reinigt, maar niet uitdroogt." Noted!

Beauty
  • PureWow
  • Mathilde Langevin