Waarom vrouwen op dit moment meer stress op het werk ervaren

3 op de 4 vrouwen ervaren momenteel werkgerelateerde stress. 

stress

We leven momenteel een beetje in een ‘altijd aan’-werkcultuur. We proberen nog zo’n goede balans te behouden tussen werk en privé, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker voor vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat zij momenteel meer stress ervaren.

Stress onder mannen en vrouwen

Vrouwen en mannen zijn even geschikt voor dezelfde baan. Al blijkt uit onderzoek van LinkedIn dat mannen en vrouwen nog wel altijd anders omgaan met stress. 74 procent van de vrouwen die deelnamen aan de Workforce Confidence Survey gaf aan dat ze momenteel erg of somewhat gestrest is. Dit tegenover 61 procent van de mannelijke respondenten.

Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen meer geneigd zijn om iets te doen tegen die stress. Tijdens het onderzoek kregen mannen en vrouwen zeven stressbestrijdingsstrategieën te zien. Vrouwen bleken toen meer interesse te hebben in alle strategieën dan mannen. Voor het onderzoek werden 4.958 LinkedIn-gebruikers ondervraagd.

Stress bestrijden

De populairste manier om stress op het werk terug te dringen? Dat blijkt het stellen van grenzen te zijn. Dat doen mannen en vrouwen allebei het liefst door een dag vrij te nemen, gevolgd door regelmatig pauzes nemen. Ook een geliefde optie? Op tijd stoppen met werken en na werktijd geen mailtjes meer checken.

Vrouwen zijn daarnaast ook eerder geneigd om een opoffering te doen. 31 procent gaf aan dat ze zou overwegen om extra verantwoordelijkheden af te slaan om stress te verminderen. Onder de mannen zei slechts 21 procent zoiets af te wijzen. Ook uiten vrouwen zich eerder wanneer ze stress ervaren. Zo bespreken vrouwen stress eerder met andere collega’s dan mannen.

Carriere
  • LinkedIn Workforce Confidence Index
  • iStock