Dit zijn de fijnste verzorgingsproducten voor je huid en waarom ze zo goed zijn

Spoiler: ze laten je huid stralen.

verzorgingsproducten

We streven allemaal naar een perfect verzorgde, stralende en vooral niet droge huid. Je smeert je wat af met bodylotion, olie, serums en noem het maar op. Het assortiment is reuze uitgebreid en je ziet daardoor door de bomen het bos niet meer. De ene fabrikant roept nog harder dan de harder dat je toch écht zijn product moet kopen. Maar in veel lotions zitten onnatuurlijke stoffen, die je huid vaak meer kwaad doen dan goeds. Dus ruim je badkamerkast leeg en begin opnieuw met natuurlijke producten, die je huid laten stralen.

Shea butter

Deze is er misschien eentje in het rijtje die je nog niet zo goed kent. Dat is zonde, wat shea butter, oftewel boter is een product dat eigenlijk niet mag ontbreken in je badkamerkastje. Shea butter is een 100% natuurlijk product. Het wordt gewonnen uit de noten van de, je raadt het al, sheabomen. De traditionele manier van verwerken vereist enorm veel handwerk. Dit wordt al eeuwenlang gedaan door de bevolking in Ghana. Nadat het vruchtvlees is verwijderd, worden de noten gedroogd, waarna ze worden geroosterd, fijngemalen en vermengd met water. Dan ontstaat een soort pasta waarbij ze na verhitting daarvan de boter kunnen scheiden van het vocht. Helemaal natuurlijk dus. Deze boter is enorm voedend voor de huid, omdat het de echte structuur heeft van boter. Zodra je die op je huid smeert wordt het heerlijk zacht en vloeibaarder. Het is een heel veelzijdig product, je kunt het voor veel verschillende problemen inzetten. Het heeft zelfs een ontstekingsremmende werking en (zwangere dames opgelet!) kan helpen bij het voorkomen of vervagen van littekens en striae omdat het de huid zichzelf helpt de herstellen. Dus wacht niet te lang en ga nu shea butter kopen.

Avocado olie

Heerlijk, een smashed avocado toast bij een zondagmiddagbrunch. Of een boterham met kaas en plakjes avocado. Heerlijk veelzijdig, die groene vrucht die soms zo knetterhard is dat je er wel iemand mee dood kunt slaan. Maar de avocado is nog veelzijdiger dan je wellicht al dacht. Je kunt hem niet alleen gebruiken in de heerlijkste gerechten, maar de avocado wordt ook gebruikt om een olie van te maken. En deze olie is dan weer uitermate geschikt om je huid grond mee te voeden. De olie wordt gewonnen de pit van de avocado en heeft een heerlijke zachte en milde geur. De gezonde vetten van de avocado olie dragen bij aan de vertraging van de huidveroudering. Het werkt dus onder andere bij het tegengaan van rimpels. Je kunt ook je eigen gezichtsmasker maken door echte stukjes avocado te mengen met avocado olie.

Jojoba olie

Alhoewel het altijd jojoba olie wordt genoemd, is het in feite een was, die wordt gewonnen uit de zaden van de jojoba plant. Jojoba olie is goed voor de vette huid, omdat het de talgproductie vertraagt. Het is enorm rijk aan vitamine E, een natuurlijk antioxidant, waardoor het ook nog eens een anti aging effect heeft. Het is tevens ook een hele goede voor de verzorging van niet alleen je huid, maar ook je haar. Wanneer je heel droog haar hebt, kun je jojoba olie inzetten als een haarmasker, waardoor het een diepe voeding krijgt. Een fijne tip om door te geven aan je vriend-met-baard: jojoba olie is ook goed voor de verzorging van zijn baard en de huid daaronder.

Je huid voeden van binnenuit

Je kunt je huid nog zo veel insmeren met goede producten, echte schoonheid zit eigenlijk nog steeds van binnenin. Minstens zo belangrijk, of misschien wel belangrijker, in het creëren van een stralende huid is de voeding die je in lichaam stopt. We weten eigenlijk allemaal natuurlijk wel dat wanneer we chocola eten, we de volgende dagen last kunnen hebben van puistjes. Of wanneer je een weekje te veel junkfood naar binnen hebt gewerkt, dat onze huid daar niet heel blij van wordt. Maar wat eet je dan wel om je huid gezond te houden? Ten eerste is het belangrijk om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Vooral rode paprika’s en kiwi’s zitten vol vitamine C, die je nodig hebt voor de collageenaanmaak. Ook de gezonde vetten moeten we niet laten liggen. Denk daarbij aan extra vierge olijfolie, vette vissen, noten en (daar heb je hem weer) de avocado!

En natuurlijk tot slot vergeten we deze niet: hydrateren! Drink genoeg water, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water en je hebt het daarom ook extra nodig, om je lichaam vanuit binnen te hydrateren. Water is ook goed voor de afvoer van afvalstoffen in je lichaam.

Lifestyle
  • Anete Lusina