De kandidaten voor de Sisley Sustainable Awards zijn bekend: We stellen je voor aan Roos en Geertje

"Grote bedrijven willen hun afval verminderen en graag samenwerkingen aangaan, maar ze weten vaak niet hoe. Wij vonden een oplossing door onze ontwerpen op hun enorme machines aan te passen."

Roos en Geertje

Op een originele, intelligente en kunstzinnige manier aandacht vragen voor duurzaamheid, dat is wat Roos en Geertje Eek (23) doen. Ze maken met Tweek-Eek sustainable sieraden van fabrieksafval.

Hoe kwamen jullie op het idee voor Tweek-Eek?

"We zouden ieder een eigen richting op gaan qua studie, maar dat liep anders omdat we allebei nogal chaotisch zijn." Roos werd niet aangenomen omdat ze wat spullen was vergeten en Geertje had zich te laat aangemeld. "Toen zeiden we tegen elkaar: ‘Laten we dan samen een bedrijf beginnen’. We startten met handtasjes en oorbellen, waarmee we op Dutch Design Week stonden. De tasjes bleven liggen, maar de sieraden verkochten meteen. Dat was het begin van Tweek-Eek. We zijn de sieraden gaan produceren in de metaalwerkplaats van onze vader (ontwerper Piet Hein Eek, red.). Op zijn grote lompe machines maken wij onze kleine sieraden. Dat gebruik van niet-standaard juwelierstechnieken passen we inmiddels op elke collectie toe."

Hoe werkt dat precies?

"Grote bedrijven hebben veel afval, en wij zijn gaan kijken: wat is dat afval precies, wat voor machines hebben ze en wat kunnen wij ermee? Vooral messing kunnen we gebruiken. Voor onze nieuwe collectie gebruiken we 100 procent van de restplaat, daarom heet-ie ook NoLeftovers. We experimenteren veel met patronen en gebruiken bijvoorbeeld schuurpapier, metaal en stof, dat we in de onderdelen persen. Op het eind komt er een 24-karaats goudlaagje omheen. We hebben ieder onze eigen rol binnen het bedrijf – Roos is goed met machines, Geertje met computers – en samen produceren we de sieradencollectie."

Waarom vinden jullie duurzaam produceren zo belangrijk?

"We willen een mooiere wereld achterlaten. Grondstoffen raken op, daar kunnen we niet omheen. Grote bedrijven willen hun afval verminderen en graag samenwerkingen aangaan, maar ze weten vaak niet hoe. Wij vonden een oplossing door onze ontwerpen op hun enorme machines aan te passen."

Wil je meer weten over Roos en Geertje en Tweek-Eek? Je leest het in de nieuwste Marie Claire.

Bron: Jill Waas | Make-up: Randall Wijngaarde | Beeld: Martijn Senders | Video: Sanne Bakker

Lifestyle
  • Jill Waas | Make-up: Randall Wijngaarde
  • Martijn Senders
  • Sanne Bakker