Jaloers op de ex van je partner? Zo ga je om met dat gevoel 

Communication is key!

ex van je partner

Je wéét dat de relatie van je partner en diens ex voorbij is en je wéét dat je lief gek is op jou. Rationeel gezien weet je het allemaal wel. Toch kan het voorkomen dat je jaloerse gevoelens ervaart ten opzichte van de ex van je geliefde. Dit is hoe je daarmee omgaat.

Jaloezie

Als je puur naar de logica kijkt, is er vaak geen reden om jaloers te zijn op de ex van je vriend(in). Ze zijn uit elkaar om een reden. Zo simpel is het. Toch komen jaloers gevoelens jegens een ex-geliefde van je partner vaker voor dan je denkt. “In zoveel relaties werpt een ex-partner een schaduw over de relatie”, vertelt relatie-expert Neil Wilkie aan Metro UK. “Ze hielden van elkaar en hebben samen een geschiedenis.”

“De ex wordt vaak gezien als een mysterie”, vervolgt Wilkie. Volgens de expert is een jaloers gevoel een natuurlijke reactie op iets wat onduidelijk is over het verleden van je ex. “Er is een oneindig aantal onbeantwoorde vragen als je onzeker over jezelf bent, over jullie relatie of over je partner.” Je kunt jezelf helemaal gek maken met vragen over zijn of haar ex. Was ze aardiger, knapper, grappiger? “Het is zo makkelijk om dan jaloerse gevoelens te ontwikkelen.”

Omgaan met jaloezie

Gek is dat jaloerse gevoel dus niet altijd. Onnodig is het daarentegen vaak wel. Wilkie deelt daarom een methode om die jaloezie de kop in te drukken, voordat het je relatie saboteert. Hiervoor wil Wilkie dat je je relatie beoordeelt op zes belangrijke elementen. Geef elk element een cijfer tussen de 1 en 10, waarbij 1 slecht is en 10 uitstekend. Doe dit individueel en vergelijk daarna jullie scores met elkaar. “Als er scores onder de 7 zijn, praat dan over wat jullie allebei kunnen en gaan doen om dit te verbeteren.”

Communicatie
Ben je in staat om te praten en je gevoelens te uiten in de relatie? En voel jij je ook gehoord?

Verbinding
Hoe sterk is het gevoel van verbondenheid in jullie relatie?

Toewijding
Zijn jullie allebei toegewijd aan de relatie?

Plezier
Hoeveel plezier hebben jullie samen?

Groei
Groeien de 'jij', 'ik' en 'wij' allemaal of zitten ze vast in een sleur?

Vertrouwen
Vertrouw jij je partner volledig?

Praat over zijn ex

Praten is ontzettend belangrijk. Bovenstaande kan helpen om meer vertrouwen te krijgen in jullie relatie en om zijn ex te vergeten. Werkt bovenstaande niet? Praat dan over zijn ex. “Je moet het verleden van je partner begrijpen om samen een toekomst op te bouwen. De ex zou geen geheim moeten zijn. Stel je partner op het juiste moment vragen die je altijd al beantwoord wilde hebben.”

Zijn jouw lief en zijn ex-partner vrienden? Of hebben ze nog steeds contact? Zorg er dan voor dat jullie communicatie open is, zodat er geen problemen ontstaan. Bovendien is het ook belangrijk om het aan te kaarten als je vindt dat ze te veel contact hebben. “Vertel je partner in dat geval hoe jij je daardoor voelt. Als dit elke keer voor een conflict zorgt, zorg er dan voor dat jullie samen een oplossing kunnen vinden, zodat het jullie relatie niet in gevaar brengt.” En nogmaals: communication is key!

Lifestyle
  • Metro UK
  • iStock