Solliciteren terwijl je al een (vaste) baan hebt? Zo pak je dat aan

Een nieuwe baan vinden kan lastig zijn, zeker als je niet wilt dat je huidige werkgever er lucht van krijgt.

solliciteren

We kunnen zoveel redenen bedenken waarom jij je huidige werkgever wilt verlaten. Gebrek aan uitdaging, geen leuke collega's of een vervelende baas. Maar een nieuwe baan vinden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wij geven je daarom graag tips hoe je het best kunt solliciteren vanuit je huidige baan.

Houd je baan aan

We get it, als een baan niet leuk meer is, wil je er niet lang meer blijven. Neem toch niet rigoureus ontslag. Door te blijven werken regisseer jij de voorwaarden van je vertrek. Je hebt meer tijd en financiële reserves om je voor te bereiden op een betere positie bij salarisonderhandelingen.

Wees geduldig

Ga ervan uit dat het even tijd kost en zet door. Solliciteren is namelijk een tijdrovend proces en het kost veel energie. Bovendien wil je er zeker van zijn dat je nieuwe baan een verbetering is, dus geef het tijd.

Houd het stil

Houd het geheim. We kunnen ons voorstellen dat je dit met een collega die je vertrouwt wilt bespreken, maar het kan nadelig werken als te veel mensen weten van jouw job hunt. Ook als je een vast contract hebt, kun je het beter stil houden. Je loopt anders een risico dat je de minder fijne klussen krijgt. Wil je ook niet.

Sollicitatiegesprekken plannen

Een sollicitatiebrief schrijven kan in je vrije tijd en een mailtje beantwoorden kan nog wel een keertje snel in je lunchpauze. Een sollicitatiegesprek past daarentegen minder goed in je werkagenda. Probeer eventuele sollicitatiegesprekken daarom zo handig mogelijk te plannen. Zo vroeg mogelijk op de ochtend, bijvoorbeeld. Zodat je daarna gewoon aan de slag kunt bij je huidige werkgever, of aan het einde van de dag. Hier hoef je vaak maar een uurtje verlof voor op te nemen. Verzin liever niet dat je een doktersafspraak hebt. Waarschijnlijk ben je al zenuwachtig voor het gesprek en daar komt dan ook nog bij dat je niet betrapt wilt worden.

Misschien ook voor jou:
Schrijf je nu in voor de Marie Claire-nieuwsbrief om onze Black Friday-deal niet te missen
Carriere
  • Inc Magazine
  • iStock